Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ


ΠΑΣΟΚΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΛΛΗΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΠΑΜΕ ΣΕ ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ Η ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ.
 Ο ΤΟΠΟΣ ΣΤΙΣ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΝΑ ΕΝΩΝΕΙ ΤΟ ΛΑΟ ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΙ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΧΑΣΜΟ ΙΚΑΝΗ ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΙ ΤΗ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩ.

 Ο δρόμος της μονομερούς καταγγελίας οδηγεί στη μαζική φτώχεια, την ανεργία, την διόγκωση του χρέους στην απαξίωση  των καταθέσεων και της ακίνητης περιουσίας.

Πρόκειται για έναν τυφλό και καταστροφικό δρόμο. Η Ελλάδα θα καταστεί με τη  βούλησή της αποδιοπομπαίος τράγος της Ευρώπης και της Διεθνούς Οικονομίας. 
Θα διευκολύνουμε το λεγόμενο οριζόντιο κόμμα της δραχμής, το «κόμμα» που επενδύει στην έξοδο από το ευρώ κερδοσκοπώντας. Κάποιοι  έχουν βγάλει τα λεφτά τους σε ευρώ στο εξωτερικό και περιμένουν να αγοράσουν φτηνά τη χώρα σε δραχμές. Ο δρόμος της μονομερούς καταγγελίας οδηγεί πρώτα στη μαζική φτώχεια, την ανεργία, την επαναδιόγκωση του χρέους. 

Οδηγεί σε απαξίωση και των καταθέσεων και της ακίνητης περιουσίας. Και το θέμα δεν είναι αν η Ευρώπη θέλει ή δεν θέλει να φύγουμε από το ευρώ. Θα βρεθούμε στη θέση να παρακαλάμε να βγούμε εμείς για να σώσουμε τον τόπο και τους ανθρώπους.

Η γραμμή της αναθεώρησης της σύμβασης που έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη θετική, συγκροτημένη και υπεύθυνη πρόταση.
  Θεμελιώνεται στην ανάγκη να παραταθεί ο χρόνος δημοσιονομικής προσαρμογής. Ήδη ο πρώτος χρόνος που διεκδικήσαμε φαίνεται να γίνεται δεκτός στην Ευρώπη. Μπορούμε να πετύχουμε παράταση και για άλλον έναν και για άλλα δύο χρόνια μέχρι το 2017, ώστε όλα να γίνουν πιο ήπια, πιο φιλικά, πιο φιλικά για τον πολίτη, για τα εισοδήματά του, πιο φιλικά για την ανάπτυξη, χωρίς περαιτέρω θυσίες. Βρήκαμε τα λεφτά για τον πρώτο χρόνο παράτασης, μπορούμε να βρούμε εύκολα τα λεφτά και για τον δεύτερο και τον τρίτο χρόνο παράτασης. Και έχουμε πει τα έξι συγκεκριμένα σημεία πάνω στα οποία μπορεί να οικοδομηθεί αυτή η αναθεώρηση. Τα έξι σημεία δεν τα παρουσιάζουμε μόνον εδώ για εσωτερική κατανάλωση, τα παρουσίασα στον Πρόεδρο Ολάντ, τα είπα στους 27 ηγέτες των Ευρωπαϊκών Σοσιαλιστικών Κομμάτων και έτειναν ευήκοον ους, είναι έτοιμοι να στηρίξουν.

Από την δανειακή σύμβαση κρατάμε όλα τα θετικά και αλλάζουμε όλα τα αρνητικά τα οποία είχαμε από την αρχή βάλει στο τραπέζι και δεν τα θυμηθήκαμε μετά τις 6 Μαΐου

1.Ποια είναι τα θετικά της δανειακής σύμβασης; Το γεγονός ότι μειώσαμε το χρέος, ότι βγάλαμε από πάνω μας 106 δισεκατομμύρια βάρους, 50 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Το γεγονός ότι σώζουμε τις τράπεζες, όχι τους τραπεζίτες, αλλά τα 170 δισεκατομμύρια καταθέσεων των Ελλήνων. Η ρευστότητα, οι νέες επενδύσεις, το αναπτυξιακό μοντέλο, όλα αυτά βασίζονται στην ύπαρξη της δανειακής σύμβασης. Μπορούμε όμως να αλλάξουμε όλα αυτά τα οποία είπα ότι πρέπει να αλλάξουν.
2. Αυτά που λέω τώρα τα έχω πει διαπραγματευόμενος με την Τρόικα σκληρά τους προηγούμενους μήνες, αλλά τότε ήμασταν από κάτω, δεν είχαμε πετύχει τη μείωση του χρέους, δεν είχαμε την έγκριση της δανειακής σύμβασης, δεν είχαμε πάρει 150 δισεκατομμύρια στο χέρι. Από τα 150 δισεκατομμύρια που μας έχουν δώσει οι Ευρωπαίοι τα 75 τα πήραμε τις 60 τελευταίες μέρες, όταν οι άλλοι φλερτάρουν με την ιδέα της καταγγελίας. Ναι, δεν πείσαμε τότε τους Ευρωπαίους για περικοπές στους μισθούς ή για τις εργασιακές σχέσεις και τις συλλογικές συμβάσεις. Τώρα επαναφέρουμε αυτά που τους έχουμε πει  για να βγούμε από την ύφεση, για να μην τροφοδοτούμε το αδιέξοδο. Τα έχουν ακούσει, τα ξέρουν. Ξέρουν ότι δικαιωνόμαστε στα επιχειρήματα που τους είχαμε αναπτύξει.

Η συντηρητική παράταξη δεν μπορεί να προωθήσει την αναθεώρηση της σύμβασης. Την συντηρητική Ευρώπη είχαμε και έχουμε απέναντι μας.

Πρώτον γιατί είναι ομογάλακτος αδελφός της συντηρητικής Ευρώπης που την είχαμε και την έχουμε απέναντί μας. Εμείς χρειαζόμαστε νέους συσχετισμούς. Οι σοσιαλιστές είναι αυτοί που στηρίζουν την πρότασή μας και θα μας βοηθήσουν να αλλάξουμε τους συσχετισμούς. Ούτε η ευρωπαϊκή Δεξιά ούτε οι Ευρωπαίοι ριζοσπάστες, που στη χώρα τους θέλουν να ανεβάσουν τα ποσοστά τους με το σύνθημα «ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα - ούτε ένα ευρώ στο νότο»! Αυτό λένε τα ριζοσπαστικά κομμουνιστογενή ή άλλα Κόμματα στις άλλες χώρες της Ευρώπης.
2. Η ελληνική Δεξιά δεν μπορεί να πείσει  πρώτον γιατί είναι ανακόλουθη και αντιφατική στη στάση της και σε σχέση με την πρώτη φάση της κρίσης και σε σχέση με τη δεύτερη και γιατί ο ορίζοντάς της είναι πάντα στενός.  Πάντα ο στόχος ήταν η Παράταξη, η ψευδαίσθηση της αυτοδυναμίας, το πώς θα ενώσουμε το χώρο την πολυκατοικία της Δεξιάς, αλλά με μια στόχευση κομματική, προσωπική, η οποία οδήγησε και τη χώρα στο αδιέξοδο μέσα από την επιμονή για εκλογές. Η επιστροφή στο παρελθόν της δεκαετίας του '50 σε ένα λόγο που θυμίζει ΕΡΕ, δεν βοηθάει.




 Ο τόπος χρειάζεται στις 18 Ιουνίου Κυβέρνηση που να ενώσει το λαό, ικανή να αναθεωρήσει τη σύμβαση κρατώντας την Ελλάδα μέσα στο ευρώ. Ψήφος στο ΠΑΣΟΚ σημαίνει ισχυρή εντολή για την αναγέννηση και ανασύσταση της Δημοκρατικής Παράταξης και της Κεντροαριστεράς.

1.Στις 6 Μαΐου κυριάρχησε η οργή, ο θυμός, η απόρριψη. Τώρα ήρθε η ώρα μιας θετικής πιο ψύχραιμης ψήφου. Ψήφος στο ΠΑΣΟΚ σημαίνει ισχυρή εντολή αναθεώρησης των δυσμενών όρων της σύμβασης και διεκδίκησης για την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη, με τη στήριξη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.
2. Εμείς στις 18 Ιουνίου, θέλουμε να προκύψει μια Κυβέρνηση με κορμό την υπεύθυνη Κεντροαριστερά, με προοδευτικό πρόσημο, με ισχυρή νομιμοποίηση. Ο τόπος χρειάζεται στις 18 Ιουνίου Κυβέρνηση, που να ενώσει το λαό, να μην τροφοδοτήσει τον κοινωνικό και εθνικό διχασμό, χρειάζεται μια Κυβέρνηση ικανή να αναθεωρήσει τη δανειακή σύμβαση κρατώντας την Ελλάδα με ασφάλεια μέσα στο ευρώ, χρειάζεται μια Κυβέρνηση που θα ζωντανέψει την οικονομία, χρειάζεται μια Κυβέρνηση που θα αποκαταστήσει το κύρος και την αξιοπιστία της Ελλάδας στην Ευρώπη και διεθνώς.
3.Το ΠΑΣΟΚ προτείνει μια κυβέρνηση με κορμό την υπεύθυνη Κεντροαριστερά. Δεν λέμε ότι εμείς θα είμαστε οπωσδήποτε σε μια κυβέρνηση. Λέμε ότι αν μια κυβέρνηση είναι υπεύθυνη και προασπίζεται το εθνικό συμφέρον πρέπει να κάνει αυτό που προτείνει το ΠΑΣΟΚ ως εθνική γραμμή. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ζήσει εκτός κυβέρνησης. Δεν θα δείτε γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε υπουργικές καρέκλες.

Η ερώτηση αν στις 18 Ιουνίου υπάρχει κυβέρνηση δεν πρέπει να απευθύνεται στο ΠΑΣΟΚ αλλά σε αυτούς που εμπόδισαν τον σχηματισμό κυβέρνησης έχοντας το βλέμμα στις εκλογές

Εμείς αγωνιστήκαμε να σχηματιστεί Κυβέρνηση και κάναμε όλες τις δημιουργικές και καλόπιστες προτάσεις, κάποιοι άλλοι είχαν το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές. Και τώρα τι θα κάνουν, τώρα θα έχουν το βλέμμα στραμμένο στις τρίτες εκλογές; Η χώρα είναι καταδικασμένη να κάνει διαρκώς εκλογές επειδή κάποιες πολιτικές δυνάμεις και κάποιες πολιτικές ηγεσίες δεν μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο και κυρίως δεν μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη της διακυβέρνησης και το κόστος της διαχείρισης της κρίσης;

Το θέμα δεν είναι τι επιπτώσεις θα έχουν οι άλλες χώρες από την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αλλά ότι οι επιπτώσεις στην Ελλάδα θα είναι ακαριαίες και τραγικές.  

Το θέμα δεν είναι ποια θα είναι η επίπτωση από την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, το θέμα είναι να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Το θέμα δεν είναι αν θα έχουν και οι άλλες χώρες επίπτωση από την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, το θέμα είναι ότι η επίπτωση στην Ελλάδα θα είναι ακαριαία και τραγική. Θέλουμε αντί να πληρωνόμαστε σε ευρώ να πληρωνόμαστε στο ισοδύναμο σε δραχμές; Θέλουμε να ξαναφορτωθούμε το χρέος; Θέλουμε πληθωρισμό ο οποίος να φτάνει το 25% και επιτόκια που να φτάνουν το 20%; Θέλουμε να καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα, να εξανεμιστούν οι καταθέσεις; Αυτοί οι οποίοι παίζουν με τη φωτιά και θεωρούν ότι κρατούν στα χέρια τους ένα πυρηνικό όπλο, κρατούν στα χέρια τους ένα κουτί σπίρτα με το οποίο μπορεί να βάλουν φωτιά στις ελπίδες και τις προοπτικές του ελληνικού λαού.

Τα ευρωομόλογα συμφέρουν την Ελλάδα αν μας εξασφαλίσουν χρηματοδότηση με μικρότερο κόστος από το κόστος της δανειακής σύμβασης. Με τα ευρωομόλογα μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε το δεύτερο και τον τρίτο χρόνο παράτασης της προσαρμογής που διεκδικούμε.

Τα ευρωομόλογα είναι μια πολύ σημαντική πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι εδώ και πάρα πολύ καιρό. Η  απάντηση στο ερώτημα αν συμφέρουν ή όχι την Ελλάδα τα ευρωομόλογα, εξαρτάται από το αν θα έχουμε χρηματοδότηση με κόστος μεγαλύτερο ή μικρότερο από το κόστος της δανειακής σύμβασης. Τώρα έχουμε πάρει 240 δις με πάρα πολύ χαμηλά επιτόκια. Πληρώνουμε 2%, το βασικό δάνειο είναι με 3,5%, το μέσο επιτόκιο έχει πέσει πάρα πολύ. Πρέπει να έχουμε με τα ευρωομόλογα καλύτερους όρους από ότι έχουμε με τη δανειακή σύμβαση. Προς το παρόν αυτό δεν υπάρχει. Η δανειακή σύμβαση μας δίνει καλύτερους όρους και μάλιστα συγκεκριμένους, δεσμευτικούς, εκταμιεύσιμους. Που μπορεί να μας φανεί χρήσιμη η ιδέα του ευρωομολόγου; Για να χρηματοδοτήσουμε τον δεύτερο και τρίτο χρόνο της παράτασης της δημοσιονομικής προσαρμογής. Για τον πρώτο χρόνο έχουν βρεθεί οι πόροι, τους έχουμε εντοπίσει, μπορούμε να τους διαπραγματευτούμε. Μπορεί η ιδέα του ευρωομολόγου να μας δώσει τα χρήματα που χρειάζονται για τα άλλα 2 χρόνια.

Είμαι ένθερμος οπαδός της διεθνούς ανάλυσης του χρέους, γιατί είμαι ο μόνος Υπουργός Οικονομικών επί της θητείας του οποίου υπήρξε μείωση χρέους

Επειδή ακούω αυτή την εύκολη ρητορική περί του επαχθούς χρέους, που λένε ορισμένες πολιτικές δυνάμεις, έχει γίνει αντιληπτό στη χώρα μας ότι από τα 210 δισεκατομμύρια χρέους που είχαν οι ιδιώτες στα χέρια τους διεθνώς αφαιρέσαμε το 53,5 σε ονομαστική αξία και το 75% σε καθαρά παρούσα αξία, δηλαδή τους αφήσαμε μόλις το 25% σε όρους καθαρής παρούσας αξίας; Τι παραπάνω μείωση χρέους φαντάζονται κάποιοι;   Όλο το χρέος που έχουν οι ιδιώτες αυτή τη στιγμή, είναι 63 δισεκατομμύρια. Ήταν 210 και έμεινε 63. Έχετε δει πουθενά στο εξωτερικό παρόμοια μείωση χρέους, παρόμοια άφεση χρέους;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου