Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ


Eισαγωγική ομιλία, Ευάγγελου Βενιζέλου, Πρoέδρου του ΠΑΣΟΚ 
στη συνάντηση με τα προεδρεία των ΟΚΕ, ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ
 left-red-arrowΚαλημέρα σας. Χαίρομαι πολύ που σας καλωσορίζω στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ ως εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων και πιο συγκεκριμένα των κοινωνικών εταίρων που μετέχουν στη διαδικασία της συλλογικής αυτονομίας, της διαπραγμάτευσης και της υπογραφής της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Όπως ξέρετε, σας έχω στείλει μια επιστολή την προηγούμενη Δευτέρα με τη βασική πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την οριστική έξοδο από την κρίση, για την οριστική υπέρβαση του λεγομένου μνημονίου, για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης. Ταυτόχρονα κρατάμε:

-          Όλα τα θετικά της δανειακής σύμβασης που συνδέονται με τη μείωση του χρέους, τη μείωση των ετήσιων τόκων εξυπηρέτησης του χρέους, με την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών που δεν είναι ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζιτών αλλά προστασία των καταθέσεων, δηλαδή του ιδρώτα του ελληνικού λαού.
-          Όλα αυτά που συνδέονται με το χρήμα που μπορεί να πέσει στην αγορά, στις επιχειρήσεις για κεφάλαια κίνησης, για επενδύσεις, για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
-          Όλα αυτά που συνδέονται με την ανάπτυξη, με το ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων έργων, με τη στήριξη των έργων υποδομής από το τραπεζικό σύστημα και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αλλά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
-          Όλα αυτά που συνδέονται με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, γενικότερα της ανεργίας αλλά ιδίως της ανεργίας των νέων μέσα από τα προγράμματα κατάρτισης, νεανικής επιχειρηματικότητας, μέσα από τα προγράμματα των Δήμων που μπορούν να προσλάβουν αμέσως 120.000 άτομα μέσα από την αυτεπιστασία.
Όλα αυτά που τα παρουσίασα σ’ εσάς πρώτους, γιατί θεώρησα ότι είστε οι φυσικοί και πρώτοι αποδέκτες αυτής της πρότασης, είχα την ευκαιρία να τα παρουσιάσω αμέσως μετά, στη συνάντησή μου με τον Πρόεδρο François Hollande που είχε την καλοσύνη να με καλέσει στο Παρίσι για ν’ ακούσει, όχι από τον αρχηγό ενός ελληνικού κόμματος, αλλά από έναν άνθρωπο που έχει βιώσει την εμπειρία της Ευρωζώνης και των διεθνών οικονομικών θεσμών και διαδικασιών, τι μπορεί και τι πρέπει να γίνει για να βγει η Ελλάδα από αυτή τη δραματική περιδίνηση στην οποία βρίσκεται, αλλά και η Ευρωζώνη συνολικά.
Γιατί η κρίση επεκτείνεται και βαθαίνει. Βλέπουμε τώρα το επόμενο θύμα της κρίσης να είναι η Ισπανία, αρχής γενομένης από την πιο πλούσια και δυναμική περιοχή της, που είναι η Καταλονία, η περιοχή της Βαρκελώνης. Και βρήκα συμπαράσταση, ανοιχτό αυτί από τον Πρόεδρο Hollande, ο οποίος κατανοεί πλήρως την κατάσταση μέσα βέβαια στη λογική και τις διαδικασίες της Ευρώπης.
Όπως βρήκα κατανόηση και από τους ομολόγους μου, τους αρχηγούς των σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τους οποίους συναντηθήκαμε την προηγούμενη Τετάρτη στις Βρυξέλλες και οι οποίοι στη συνέχεια εξέδωσαν ένα ψήφισμα στήριξης των προτάσεών μας και του αγώνα που δίνουμε για να γίνει κατανοητή η κατάσταση στην Ελλάδα.
Θέλω σήμερα να συζητήσουμε βαθύτερα τα θέματα αυτά τα οποία βασίζονται σε μια κεντρική ιδέα. -την έχω παρουσιάσει εδώ και πάρα πολύν καιρό ολοκληρωμένη, από τις 20 Μαρτίου μόλις εκλέχθηκα Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- που είναι η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.
Πρέπει να πετύχουμε τη μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος, την εξαφάνισή του, τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων σύμφωνα με το πρόγραμμα, μέχρι τέλος του 2014. Είχα προτείνει να πάμε μέχρι τέλος του 2015 έχοντας βρει τα χρήματα για το τρίτο έτος, το πρώτο πρόσθετο, τώρα μπορούμε να ζητήσουμε και δεύτερο και τρίτο πρόσθετο έτος, μέσα από χρηματοδότηση με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Για παράδειγμα, το ευρωομόλογο είναι ένα τέτοιο χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο έχει πέσει με πολύ ισχυρό τρόπο πάνω στο τραπέζι των ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων.
Στη βάση λοιπόν της παράτασης του χρόνου προσαρμογής που κάνει την προσαρμογή πιο φιλική για τους πολίτες, πιο φιλική για την ανάπτυξη, έχουν οικοδομηθεί τα 6 σημεία:
1.      Πρώτο σημείο είναι πως δεν αντέχουν άλλο οι Έλληνες εισοδηματικές περικοπές. Δεν αντέχουν μείωση μισθών και συντάξεων, δεν αντέχουν μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και άρα της ζήτησης. Δεν το αντέχει ούτε ο πολίτης ούτε η αγορά.
2.      Δεύτερο σημείο: Συλλογική αυτονομία, συλλογικές συμβάσεις, εργασιακές σχέσεις, στο επίπεδο που προστατεύονται από το ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο. Δώσαμε αγώνα ως κυβέρνηση με το Γιώργο Κουτρουμάνη, να πείσουμε την τρόικα ότι στην Ελλάδα πρέπει να ισχύει ό,τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αγώνα για την αυτονομία των κοινωνικών εταίρων, για ν’ αναδείξουμε το δικό σας ρόλο.
Δεν πετύχαμε σε πολλά, πετύχαμε σε κάποια άλλα, πετύχαμε στην κατοχύρωση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Δεν πετύχαμε στα ζητήματα που αφορούν τη μετενέργεια των συλλογικών συμβάσεων και τον κατώτατο μισθό, γιατί επέμενε εξαιρετικά πολύ η τρόικα στο όνομα των άλλων κρατών μελών της Ευρωζώνης. Ήταν σθεναρή η πίεση που ασκούσαν οι άλλοι Πρωθυπουργοί και Υπουργοί Οικονομικών.
Τότε ήμαστε από κάτω, δεν είχαμε μειώσει το χρέος, δεν είχαμε χρηματοδοτήσει το PSI, δεν είχαμε πάρει τα 150 δισ. ευρώ από τα 240 δισ. ευρώ της δανειακής σύμβασης για τις τράπεζες, δηλαδή για τις καταθέσεις και για να πληρώσουμε τρέχουσες υποχρεώσεις εσωτερικές, μισθούς και συντάξεις. Τώρα αλλάζουν τα δεδομένα.
3.      Τρίτο σημείο είναι η ρευστότητα. Όλοι μιλούν για ανάπτυξη. Η ανάπτυξη δεν είναι λόγια, η ανάπτυξη είναι λεφτά στην αγορά. Έχουμε υπολογίσει 50 δις τουλάχιστον που μπορούν να πέσουν από τη δανειακή σύμβαση στην αγορά τους επόμενους μήνες μέσα από την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών που, όπως είπα, είναι προστασία καταθέσεων.
Τώρα που οι τράπεζες περιέρχονται στον έλεγχο του Δημοσίου μπορούμε να ελέγξουμε τη ροή της ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις. Υπολογίζουμε επιστροφή καταθέσεων που έφυγαν από τις τράπεζες λόγω ανασφάλειας και αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ τη ρευστότητα.
Από τη δανειακή σύμβαση θα πληρώσει το κράτος την επιστροφή του ΦΠΑ, θα πληρώσει τα 6,5 δισ. ευρώ που χρωστάει στις επιχειρήσεις. Θα μπορέσουμε να αλλάξουμε τους όρους δανεισμού του κράτους από τις Τράπεζες καταργώντας τα 10 δισ. ευρώ των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου. Αυτό σημαίνει άλλα 10 δισ. ευρώ στην αγορά.
Και ταυτόχρονα βέβαια θ’ αλλάξουμε και τους όρους λειτουργίας του ΤΕΙΡΕΣΙΑ ο οποίος ελέγχεται από τις τράπεζες, τώρα που οι Τράπεζες περιέρχονται στον έλεγχο του Δημοσίου.
4.      Τέταρτο σημείο είναι τα μεγάλα έργα υποδομής. Αυτοκινητόδρομοι και άλλα έργα, δημόσια και ιδιωτικά, μπλοκαρισμένα επί χρόνια λόγω αδυναμίας χρηματοδότησης των συμβάσεων, λόγω αδυναμίας των Τραπεζών, ελληνικών και ευρωπαϊκών και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Έχω προτείνει στον κ. Barroso, στον κ. Rehn, στον κ. Schulz, πολύ συγκεκριμένους μηχανισμούς για ν’ αλλάξει η νοοτροπία και η πρακτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
5.      Πέμπτο σημείο είναι τα κονδύλια τα ευρωπαϊκά. Όχι μόνο τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, αλλά και κονδύλια τα οποία μπορούν αν βρεθούν από τη μόχλευση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και από διμερείς συνεργασίες με χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία κτλ., στις ανανεώσιμες πηγές, στον τουρισμό. Πολλά λόγια, πολλές εξαγγελίες, αλλεπάλληλες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.. Αυτό πρέπει να γίνει τώρα μια πραγματικότητα και έχω ζητήσει με την επιστολή μου στον κ. Barroso να γίνει με συγκεκριμένους τρόπους.
6.      Έκτο σημείο είναι η ανεργία, η ανεργία των νέων, το «εισιτήριο στην απασχόληση» στο οποίο μπορούν να βοηθήσουν οι κοινωνικοί εταίροι, τα προγράμματα όπως είπα και προηγουμένως νεανικής επιχειρηματικότητας, κατάρτισης, αυτεπιστασίας των δήμων και κοινωφελούς εργασίας. 120.000 θέσεις εργασίας μπορούν να ιδρυθούν αμέσως στους Δήμους από την αυτεπιστασία.
Ήδη έχουν βρεθεί τα 250 εκατομμύρια ευρώ που χρειάζονται, έχουμε άλλα 200 εκατομμύρια ευρώ που ζητάμε από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, υποτίθεται ότι μπορούν να γίνουν από τους Ευρωπαίους εταίρους κινήσεις οι οποίες εξαγγέλλονται, αλλά πρέπει να διεκδικήσουμε να γίνουν, τώρα που όλοι αντιλαμβάνονται πόσο δύσκολη και πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση.
Και βεβαίως, δίπλα σ’ αυτά τα οποία είναι πάρα πολύ σημαντικά, ήθελα να συζητήσουμε για μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν την ενίσχυση του εισοδήματος σε επίπεδο φορολογικό και ασφαλιστικό.
Εμείς έχουμε δεσμευτεί για πολύ συγκεκριμένα πράγματα:
-          Ότι μπορεί να καταργηθεί η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, 1% έως 4% επί του συνόλου τη δηλωμένου εισοδήματος –σοβαρή επιβάρυνση.
-          Ότι μπορεί το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ να ενσωματωθεί στον ενιαίο προοδευτικό φόρο ακινήτων που εισπράττεται από τον φορολογικό μηχανισμό.
-          Ότι μπορούν να μειωθούν και πρέπει να μειωθούν οι ασφαλιστικές εταιρείες 10% για να βοηθηθεί η πρόσληψη ανέργων και η διατήρηση θέσεων εργασίας μέσα απ’ το μηχανισμό που έχει επεξεργαστεί εδώ και μήνες το Υπουργείο Εργασίας, δηλαδή κυρίως μέσα από τη συνέπεια των επιχειρήσεων και την επιβράβευση των συνεπώς επιχειρήσεων και τη λειτουργία του ελεγκτικού μηχανισμού.
Και, επειδή ο ΦΠΑ είναι πάντα ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, κι επειδή ζήσαμε την εμπειρία από την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση και είδαμε πόσο ευεργετικά μπορεί να λειτουργήσει ο μειωμένος ΦΠΑ στον τουρισμό, εμείς δεσμευτήκαμε για τρία πράγματα:
-          χαμηλός ΦΠΑ στον τουρισμό,
-          επάνοδος της εστίασης στα προηγούμενα επίπεδα και
-          για τα αγροτικά εφόδια, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, μηχανήματα, χαμηλότερος συντελεστής ΦΠΑ.
Επίσης δύο σημεία κοινωνικής ευαισθησίας πολύ συγκεκριμένα, πέρα από τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ για τον οποίον μίλησα:
-          Υπερχρεωμένα νοικοκυριά και υπερχρεωμένοι επαγγελματίες. Έχουμε προτείνει και συμφωνήσει με την τρόικα, αυτό θα γίνει δεκτό, στη νομοθεσία για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά να υπαχθούν και επαγγελματίες με ατομικές επιχειρήσεις με χρέη έως 25.000 ευρώ.
-          Κι έχουμε συμφωνήσει κι αυτό θα γίνει δεκτό, μπορούμε να το πετύχουμε, τον ακατάσχετο λογαριασμό 1.500 ευρώ για κάθε άτομο, 2.000 ευρώ για κάθε νοικοκυριά.
Και ένα τελευταίο σημείο πραγματικά, αυτό που έχει γίνει με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και τα δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν διευθετηθεί πολύ φιλικά, ώστε κανείς να μην κινδυνεύει να μείνει χωρίς εισόδημα πληρώνοντας τις δόσεις του και κανείς να μην κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του, θα επεκταθεί σε όλες τις τράπεζες και σε όλα τα δάνεια, στεγαστικά και καταναλωτικά.
Τώρα που οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιούνται, μπορούν να κάνουν και θα κάνουν υπό τον έλεγχο του δημοσίου αυτή τη διευθέτηση: παράταση έως 50 χρόνια, δόση που να μην ξεπερνά το 30% των μηνιαίων αποδοχών, μη καταβολή δόσεων για κεφάλαιο για δύο χρόνια ώσπου να βγούμε από την κρίση και καταβολή μόνον τόκων.
Εάν κάποιος δυσχεραίνεται να καταβάλλει και τους τόκους ούτε τόκοι καταβάλλονται αλλά κεφαλαιοποιούνται και προστίθενται στο τέλος της περιόδου εξόφλησης. Κανείς δεν κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του, μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση, την οποία θεωρούμε ότι έχουμε τα θεσμικά εργαλεία να την επιβάλουμε, χωρίς να κλονιστούν οι τράπεζες και να χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια.
Αυτά είναι μερικά σημεία από αυτά που θα ήθελα να συζητήσουμε. Είμαστε φυσικά ανοιχτοί στη συζήτηση και των δικών σας προτάσεων. Δεν θέλω να επεκταθούμε φυσικά σε όλα τα θέματα τα οποία είναι ανοιχτά, γιατί αυτό είναι αντικείμενο του δικού σας διαλόγου, ούτε θέλω να θεωρηθεί ότι προεκλογικά μπαίνουμε σε μία εύκολη συζήτηση.
Αλλά ζητούμε τη στήριξή σας και τη συμβολή σας στο σχέδιό μας για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων της σύμβασης, ενώ ταυτόχρονα δε διακινδυνεύουμε τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ και στην Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα παίρνουμε τα θετικά της σύμβασης τα οποία είναι πολύ σημαντικά.
Σας ευχαριστώ που με ακούσατε. -

1 σχόλιο:

  1. Για να μην ξεχνάμε

    Το παρακάτω βίντεο είναι για να μην ξεχνάμε τι έχει συμβεί τα τελευταία 3 χρόνια, ποιοι φταίνε και να αποφασίσουμε τι θέλουμε.

    http://www.ellinofreneia.net/details.php?id=4032

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου