Η Βουλή αποφάσισε με ευρύτατη πλειοψηφία 224 θετικών ψήφων να αποσυνδεθεί η πρόωρη διάλυση της από την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το αποτέλεσμα και της δεύτερης ψηφοφορίας για την Συνταγματική Αναθεώρηση.
Από τα 28 άρθρα του Συντάγματος που μπήκαν σε ψηφοφορία, 11 έλαβαν περισσότερες από 180 θετικές ψήφους, κάτι που σημαίνει ότι η επόμενη Βουλή μπορεί να τροποποιήσει το περιεχόμενό τους με απλή πλειοψηφία των 151.
Τα δύο άρθρα για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και πάλι υπερψηφίστηκαν ξεπερνώντας τις 180 θετικές ψήφους που σημαίνει ότι στην επόμενη Βουλή αρκεί για την αναθεώρησή τους η απλή πλειοψηφία των 151 βουλευτών. Ειδικότερα το άρθρο 32 παράγραφος 4 συγκέντρωσε 224 θετικές ψήφους έναντι 47 κατά και 1 Παρών, όπως και το άρθρο 32 παράγραφος 5.
Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή καθώς η αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου από τις εκλογές θα δίνει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις να ολοκληρώνουν τις θητείες τους και να μη ζουν με το φόβο ότι θα πέσουν εξαιτίας πολιτικών μεθοδεύσεων, όπως συνέβη με την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.
Η ψήφιση του σχετικού άρθρου βάζει τέλος στα σενάρια για νέες εκλογές στις αρχές του 2020. Αν η ΝΔ είναι στην κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα αλλάξει το άρθρο και θα αποσυνδεθεί η εκλογή Προέδρου από πρόωρες κάλπες. Και θα μπορεί να περάσει το δικό σχέδιο για εκλογή Προέδρου με τρεις ψηφοφορίες, τις πρώτες δύο με αυξημένη πλειοψηφία και στην τρίτη, την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών.
Τα αποτελέσματα για τα υπόλοιπα άρθρα
Τα άρθρα που αφορούν την θρησκευτική ουδετερότητα του Κράτους πέρασαν ελαφρά ενισχυμένα με 156 θετικές ψήφους αλλά χωρίς και πάλι να φτάσουν τις 180 θετικές ψήφους.
Σε ότι αφορά στην αλλαγή του νόμου περί ευθύνης Υπουργών η διάταξη του άρθρου 86 παράγραφος 3 ψηφίσθηκε με 255 θετικές ψήφους έναντι 17 κατά. Αυτό σημαίνει ότι στην επόμενη τρίτη ψηφοφορία αρκεί για να τροποποιηθεί να συγκεντρώσει 151 θετικές ψήφους.
Αντίθετα, η ερμηνευτική δήλωση, για την αναδρομικότητα των αλλαγών σε ότι αφορά στην άρση ασυλίας βουλευτών σε αδικήματα που δεν αφορούν την άσκηση του έργου τους, έλαβε 175 θετικές ψήφους έναντι 95 κατά και 1 παρών, που σημαίνει ότι στην επόμενη ψηφοφορία για να προστεθεί στο Σύνταγμα η ερμηνευτική αυτή δήλωση θα πρέπει να πάρει 180 θετικές ψήφους.
Στις διατάξεις που συγκέντρωσαν αυξημένη πλειοψηφία είναι και αυτή που αφορά στον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας στα αδικήματα που σχετίζονται μόνο και αποκλειστικά με το έργο του βουλευτή, που έλαβε 237 θετικές ψήφους. Πάνω από 180 ψήφους πήραν και 10 διατάξεις που είχε καταθέσει η ΝΔ και είχαν περάσει από την πρώτη ψηφοφορία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.