Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Ετοιμάζονται για εκλογές στο Μαξίμου...

...με «βροχή νομοθετημάτων» στη Βουλή...

Όλο το πολιτικό σκηνικό, αλλά και τα βήματα που κάνει η κυβέρνηση έχουν φόντο τις εκλογές και η χθεσινή διαμάχη στη Βουλή αποδεικνύει για άλλη μια φορά την...
αγωνία των δύο διεκδικητών της εξουσίας για την επόμενη ημέρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρώντας να βρεθεί ένα βήμα μπροστά σε σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη άνοιξε τα χαρτιά του όσον αφορά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας τη δέσμευση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως σε ένα χρόνο από σήμερα θα στηρίξει τον Προκόπη Παυλόπουλο. Δεν είναι τυχαίες οι αναφορές του πρωθυπουργού στον νυν πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα συνεχή ερωτήματα προς τον πρόεδρο της ΝΔ για το αν θα τον ψηφίσει. Η στόχευση είναι διπλή: Από τη μία θέλει να βάλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη απέναντι στο “Καραμανλικό μπλοκ” - αφού ο νυν πρόεδρος υπήρξε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού - και παράλληλα να ταυτίσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός ουσιαστικά μίλησε για ένα πολιτικό παιχνίδι που είναι σε εξέλιξη μεταξύ ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για τον πρώτο πολίτη της χώρας, εκτιμώντας πως ο σχεδιασμός είναι να προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, “φωτογραφίζοντας” τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Με αυτό τον τρόπο επεδίωξε να εξηγήσει για ποιον λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση βάζει συνεχώς εμπόδια στη διαδικασία και να ταυτίσει για άλλη μια φορά τα δύο κόμματα προκαλώντας ζημιά στην Χαριλάου Τρικούπη: “Σε ό,τι αφορά τον κ. Μητσοτάκη και το ΚΙΝΑΛ, θα ήθελα - γιατί τους ακολουθείτε πιστά, στενά σε όλες τις θέσεις και τις απόψεις- να σας πω πώς όσα σχέδια κι αν απεργάζεστε σήμερα, όσα κι αν έχετε συμφωνήσει μεταξύ σας, όσες θέσεις κι αν έχετε ήδη μοιράσει μεταξύ σας προκαταβολικά, ακόμα και αυτή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, να ξέρετε το εξής: Κρατήστε τις ορέξεις σας, δεν χρειάζεται να αγχώνεστε, με 90 βουλευτές που θα αθροίζετε μαζί στην επόμενη Βουλή, Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να βγάλετε”, κατέληξε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ξεκάθαρο πως έχουν το μυαλό τους ήδη στα επόμενα νομοθετήματα που θα έρθουν στη Βουλή, αφού με αυτόν τον τρόπο πιστεύουν πως το κλίμα θα αλλάξει στην πορεία προς τις εκλογές. Η παρουσία χθες του Νίκου Βούτση στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ήταν ενδεικτική των προθέσεων του Μαξίμου, αφού μίλησε για μπαράζ νομοσχεδίων και πιθανών εξεταστικών, προειδοποιώντας για βαρύ νομοθετικό έργο μετά το πέρας της αναθεώρησης του Συντάγματος,  σε βαθμό, που όπως σχολίασε, “θα στενάξουν οι υπηρεσίες”. 

Κεντρικό αφήγημα του Μαξίμου θα είναι η εφαρμογή της ρύθμισης για την πρώτη κατοικία, καθώς και οι 120 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες. Στον σχεδιασμό παραμένει η διαγραφή 10.000 κληρικών από το μητρώο του δημοσίου, ενώ δρομολογείται και η ρύθμιση για την επιδότηση ενοικίου.

Στη Βουλή έχει ήδη κατατεθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας για την παραχώρηση δέκα περιφερειακών λιμανιών, αλλά και η χορήγηση άδειας διπλώματος στους 17αρηδες. Θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο για την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας, αλλά και η κύρωση της παράτασης σύμβασης του αεροδρομίου “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Νομοσχέδιο ετοιμάζει και το υπουργείο Υγείας που θα αφορά ιδιωτικές κλινικές.

Ο νομοθετικός “πυρετός” στον οποίο θα δώσει απόλυτη προτεραιότητα το Μαξίμου, δείχνει ξεκάθαρα τον δρόμο προς τις κάλπες που χαράζει η κυβέρνηση ακόμα και μέσα στον Μάιο. Το σενάριο για τετραπλές κάλπες φαίνεται πως κερδίζει συνεχώς έδαφος, με το υπουργείο Εσωτερικών να ετοιμάζεται με εντατικούς ρυθμούς για αυτό το ενδεχόμενο. Όπως δήλωσε μιλώντας στο OPEN ο Αλεξης Χαρίτσης, το υπουργείο από τεχνικής απόψεως είναι έτοιμο για τη διεξαγωγή ταυτόχρονων εκλογικών αναμετρήσεων, αν και διευκρίνισε ότι "οι αποφάσεις για τις εκλογές πρέπει να ληφθούν με πολιτικά κριτήρια και όχι με τεχνικά".

Ο Πάνος Σκουρλέτης έχει ενεργοποιήσει τα όργανα του κόμματος, τα οποία συνεδριάζουν συνεχώς παρουσία του πρωθυπουργού σε μια προσπάθεια ο ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς τις κάλπες να ανακτήσει τη σχέση του με την κυβέρνηση και από κοινού να σχεδιάζεται η ακολουθούμενη πολιτική. Σήμερα το μεσημέρι θα συνεδριάσει στην Κουμουνδούρου η Πολιτική Γραμματεία με αντικείμενο όλες τις πολιτικές εξελίξεις...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου