Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Αναθεώρηση για πρόσωπα ή για θεσμούς;

Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος δεν ήταν έντιμη. Αποδείχτηκε κουτοπόνηρη και με μικροτεχνάσματα. Κανένα όραμα για τις επόμενες δεκαετίες. Καμιά πρόσκληση και πρόκληση για τη νέα γενιά. 
Ούτε ίχνη δρόμου προς την έξοδο από την κρίση. Ούτε κόψιμο των ριζών που εκθρέψανε την κρίση.
Πρωταγωνιστές σ’ αυτό το δράμα ο Αλέξης και ο Κυριάκος. Και οι δύο! Μπερδεύτηκαν ανάμεσα σε πρόσωπα και τους θεσμούς. Ο πρώτος αναμόχλευσε την πρότασή του για μια δεύτερη θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου. Τον οποίον τον επαίνεσε εμφατικά. Πολλούς απ’ αυτούς τους επαίνους δεν τους δεχόμαστε. Ειδικά, δεν του συγχωρούμε για το άτυχο και επικίνδυνο της διαδικασίας του δημοψηφίσματος της 6ης Ιουλίου του 2015. Και άλλα πολλά. Ιδίως την ιδεολογική υποστήριξη του τυχοδιωκτισμού στον οποίο παρασύρθηκαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάννης Βαρουφάκης. Κατά τη διάρκεια του «παλαβού» (κατά τον προσφιλή χαρακτηρισμό συμπατριώτη μας) πρώτου εξαμήνου.
Ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ειλικρινής. Επιδαψίλευσε παρόμοιας έκτασης επαίνους στον ίδιο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο. Οι κατοικούντες στην Ιερουσαλήμ έχουν αντίθετη άποψη ως προς το περιεχόμενο των δηλώσεων του Κυριάκου για το ίδιο πρόσωπο. 

Μπέρδεψαν και οι δυο τους τα πρόσωπα με τους θεσμούς. Και δεν αποκάλυψαν τις πραγματικές τους θέσεις, ως προς τα μεγάλα ζητήματα της Αναθεώρησης.
Έχει δίκιο ο Αλέξης όταν επικρίνει τη Νέα Δημοκρατία ότι πίσω από νεφελώδεις διατυπώσεις επιστρέφει στο νεοφιλελεύθερο παρελθόν της. Όπως στο μεγάλο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος. Έχει δίκιο ο Αλέξης ότι μέσα από την πληθώρα των αναθεωρητέων διατάξεων επιχειρεί την εγκατάσταση ενός παρελθόντος, που κατηγορηματικά έχουμε περιθωριοποιήσει. Έχει δίκιο ο ίδιος ότι λείπει από την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας ένα όραμα για μια νέα Ελλάδα.
Δεν έχει όμως δίκαιο όταν επιχειρεί να δεσμεύσει την επόμενη Βουλή με τις συγκεκριμένες θέσεις της παρούσας Βουλής. Ανάμεσα στην παρούσα και την επόμενη Βουλή ψηφίζει ο ελληνικός λαός. Ο οποίος ξέρει και θα αποφανθεί για την πρόταση και το περιεχόμενο της πρότασης Αναθεώρησης του Συντάγματος του κάθε κόμματος.
Και οπωσδήποτε ο Αλέξης έχει άδικο με την προσπάθειά του να εμπλέξει το Κίνημα Αλλαγής και τις προσωπικότητές του. «Ωσεί παρόν»! Το Κίνημα Αλλαγής θα είναι ενεργά και δραστήρια παρόν στην επόμενη Βουλή. Με πρόγραμμα! Και για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου