Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Έχουμε κουράσει τους εταίρους, ξεμείναμε από συμμάχους και αν δεν επισπεύσουμε τις διαπραγματεύσεις θα αφεθούμε στην τύχη μας

Ούτε «τσάι και συμπάθεια» πια για την ΕλλάδαΟι διαπραγματεύσεις με εταίρους και δανειστές φαίνεται πως έχουν κολλήσει και πάλι υπό το βάρος των διαφορετικών εκτιμήσεων για το δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό του προγράμματος.

Οι ελπίδες για άμβλυνση των διαφορών στην Ουάσιγκτον δεν επιβεβαιώθηκαν και η επανάληψη των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο στην Αθήνα εκκινούν σχεδόν από το ίδιο σημείο.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι παραμένει αδιευκρίνιστη η δημοσιονομική βάση του 2015 επί της οποίας «χτίζονται» τα σενάρια έως το 2018.

Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2015 είναι θετικό και οδηγεί σε πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο του 0,2% του ΑΕΠ, ενώ το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ελληνική δημοσιονομική διαχείριση οδηγεί σε πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ. 



Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ δεν μετακινούνται από τη θέση του αυτή, αμφισβητώντας ακόμη και την επίσημη εκτίμηση της Eurostat, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί την Πέμπτη και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα δικαιώνει την ελληνική πλευρά.

Στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος χαρακτηρίζουν τη στάση των εκπροσώπων του ΔΝΤ υπερβολική έως εμμονική και σχεδόν δηλωτική της καχυποψίας και της εμπάθειας που πλέον επικρατεί στις σχέσεις με τους συνεργάτες της κυρίας Λαγκάρντ, ιδιαιτέρως μετά τις υποκλοπές και την αξιοποίηση των υποκλαπεισών συνομιλιών από την ελληνική κυβέρνηση.

Το πρόβλημα είναι ότι χωρίς κατάληξη της δημοσιονομικής βάσης του 2015 δεν μπορούν να εξελιχθούν χωρίς αμφισβητήσεις και καθυστερήσεις οι σχετικές με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης διαπραγματεύσεις.

Στην Τράπεζα  της Ελλάδος προβληματίζονται έντονα για όλη αυτή την ατμόσφαιρα καθυστέρησης και αναστολής των πάντων.

Υποθέτουν ότι θα χρειαστούν 4-5 ημέρες ακόμη για να ξεκαθαριστεί η δημοσιονομική βάση του 2015 από το επίπεδο της οποίας θα κριθεί αν δικαιολογούνται οι αμφισβητήσεις ομαλής εξέλιξης των δημοσίων οικονομικών και αν είναι βάσιμες οι απαιτήσεις για προληπτικά μέτρα ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ.

Όπως και να έχει πάντως οι ευρωπαίοι εταίροι δείχνουν κουρασμένοι από την μακρά ελληνική περιπλοκή.

Ένθερμοι υποστηρικτές της ελληνικής υπόθεσης, έτοιμοι  να τα βάλουν  με την κυρία Λαγκάρντ και το ΔΝΤ δεν υπάρχουν στην Ευρώπη.

H κυβέρνηση Τσίπρα έχει κουράσει τους εταίρους. Ακόμη κι εκείνοι που μέχρι πρότινος προσέφεραν τσάι και συμπάθεια στον κ. Τσίπρα, δεν δείχνουν σήμερα πρόθυμοι να προσφέρουν πραγματική βοήθεια και να αναλάβουν πρωτοβουλίες υπέρ της Ελλάδας.

Υπό αυτή την έννοια είναι κρίσιμο να κλείσει το ταχύτερο η διαπραγμάτευση.

Η καθυστέρηση και η περιπλοκή θα φέρουν τη χώρα ξανά κοντά σε καθεστώς πιστωτικής ασφυξίας και μπροστά στον κίνδυνο ανεξέλεγκτων καταστάσεων στις αρχές του καλοκαιριού.

Όσο θα προσεγγίζουμε το χρόνο αποπληρωμής των δόσεων χωρίς να έχουμε εξασφαλίσει συμφωνία και χρηματοδοτήσεις τόσο θα εκτίθεται η χώρα σε κινδύνους αιφνίδιων γεγονότων και ανεπιθύμητων εξελίξεων.

Ο κίνδυνος επανάληψης του περσινού δραματικού καλοκαιριού είναι εμφανής πιά.

Με τη διαφορά  ότι φέτος δεν θα υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι στην Ευρώπη να ξενυχτήσουν για μια νέα συμφωνία με την Ελλάδα.

Τούτη τη φορά θα μας αφήσουν στην τύχη μας, προβλέπουν όσοι έχουν αίσθηση των τρεχουσών διαπραγματεύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου