Δια της τεθλασμένης οδού επανέρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι απαιτήσεις των δανειστών για περικοπές στις κύριες συντάξεις παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν έχει τεθεί αντίστοιχο θέμα στην πρώτη συνάντηση που είχε ο αρμόδιος υπουργός Γ. Κατρούγκαλος με το κουαρτέτο.
Υπενθυμίζεται ότι οι προτάσεις των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών και κυρίως του ΔΝΤ από τα τέλη του προηγούμενου έτους περιελάμβαναν τρία σενάρια μειώσεων των συντάξεων για την εξασφάλιση του 1,8 δισ. ευρώ που προβλέπεται στο Μνημόνιο.
Σύμφωνα και με δηλώσεις βουλευτών το ΣΥΡΙΖΑ οι προτάσεις αφορούσαν είτε την περικοπή 6% σε όλες τις συντάξεις, είτε 15% για συντάξεις πάνω από 800 ευρώ ή 30% για συντάξεις πάνω από 1.300 ευρώ.
Η πρόταση των δανειστών επανέρχεται στην ατζέντα των συζητήσεων που θα έχει το κουαρτέτο με τον υπουργό Εργασίας καθώς οι ενότητες του ασφαλιστικού που έχουν καθοριστεί …δείχνουν περικοπές στις κύριες συντάξεις που προσπαθεί να αποφύγει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα οι παγίδες στην συζήτηση για το ασφαλιστικό αφορούν την διαπραγμάτευση:
* Της προσωπικής διαφοράς που έχει προτείνει η κυβέρνηση να διατηρηθεί για τις υπάρχουσες συντάξεις με τον νέο τρόπο υπολογισμού που εισηγείται η ελληνική πλευρά. Οι δανειστές ζητούν την μείωση ή την εξάλειψή της ακόμα και τον περιορισμό του μεταβατικού χρόνο που θα αποδίδεται. Η κυβέρνηση έχει προτείνει αρχικά να υπάρχει η προσωπική διαφορά μέχρι το 2018 προκειμένου να μην υποστούν μειώσεις στις αποδοχές τους οι σημερινοί συνταξιούχοι. Οι αλλαγές στον υπολογισμό της προσωπικής διαφοράς ή η πιθανή εξάλειψή της αναμένεται να επιφέρουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις των συνταξιούχων από 6-20%.
* Οι αλλαγές στον υπολογισμό της εθνικής σύνταξης υποκρύπτουν μειώσεις στις συνολικές αποδοχές των συνταξιούχων καθώς στην περίπτωση που θα αποδίδεται μετά από 20 χρόνια όπως ζητούν οι δανειστές και μειωθεί το τελικό ποσό από 384 σε 320 ευρώ τότε αυτό θα συμπαρασύρει και τις υφιστάμενες κύριες συντάξεις προς τα κάτω λόγο του νέου υπολογισμού των αποδοχών.
Σε αυτό το πλαίσιο και η μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης που ζητά το κουαρτέτο θα οδηγήσει σε μείωση των συντάξεων αφού παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν αποδοχές με βάση το νέο σύστημα υπολογισμού.
Οι επικουρικές συντάξεις δεν θα γλυτώσουν από το τσεκούρι των περικοπών όχι μόνο λόγω της διαπραγμάτευσης αλλά κυρίως λόγω του κινδύνου βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν τα επικουρικά ταμεία. Ουσιαστικά θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και μένει να συμφωνηθεί το ύψος και ο τρόπος υπολογισμού των περικοπών.
Σε κάθε περίπτωση οι παρεμβάσεις των δανειστών με βάση την συμφωνία που υπογράφηκε τον περασμένο Ιούλιο οδηγούν σε περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων όπου η αναλογική κατανομή των βαρών και η πρόθεση της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει οριζόντιες περικοπές, είναι πιθανό να επιφέρουν μειώσεις στις αποδοχές πάνω από τα 800 ευρώ προκειμένου να …ελαφρύνουν τις μειώσεις.
Η κυβέρνηση δείχνει να βρίσκεται σε βέρτιγκο αφού ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος έθεσε το νέο όριο προστασίας των συντάξεων στα 1.300 ευρώ και ο υφυπουργός κ. Πετρόπουλος στα 1.200 σε δηλώσεις που πραγματοποίησε λίγες ώρες αργότερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.