Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Εκτός του δείκτη MSCI Standard Greece τέθηκαν η Εθνική, η Eurobank και η Πειραιώς

Το Χρηματιστήριο Αθηνών / Φωτογραφία: Nikos Libertas/SOOCΟπως ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης η Morgan Stanley,  προκαλώντας σοκ στην εγχώρια κεφαλαιαγορά.
Με βάση αυτές τις αλλαγές, οι μετοχές προστίθενται στον MSCI Small Cap (μικρής κεφαλαιοποίησης).
Από τον Small Cap αφαιρείται επίσης η μετοχή της Ελλάκτωρ και οι αλλαγές στους δείκτες θα τεθούν σε ισχύ μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της 30ής Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με αναλυτές, οι αλλαγές στον MSCI θα προκαλέσουν καθαρές εκροές κεφαλαίων ύψους 70 εκατ. ευρώ από το Χρηματιστήριο Αθηνών, από τις ρευστοποιήσεις μετοχών των παραπάνω εταιρειών που θα πραγματοποιήσουν μεγάλα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια που επενδύουν σύμφωνα με τη σύνθεση των δεικτών MSCI.
Τα κεφάλαια αυτά θα κατευθυνθούν προς τα χρηματιστήρια του Τελ Αβίβ, της Κίνας και της Ταϊβάν, που είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από την αναθεώρηση των δεικτών.

Η διαγραφή της Εθνικής και της Eurobank θεωρείται μεγάλη αρνητική έκπληξη και αιφνιδιάζει την αγορά, καθώς, έχοντας χρηματιστηριακή αξία άνω του 1 δισ. ευρώ (η Eurobank έχει κεφαλαιοποίηση 1,33 δισ. ευρώ και η Εθνική 1,27 δισ. ευρώ), οι επενδυτές είχαν προεξοφλήσει ότι δεν θα διαγραφούν από τον δείκτη.
Αντίθετα, δικαιώνονται τα ξένα funds που κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου προχώρησαν σε μεγάλες ανοιχτές πωλήσεις τραπεζικών μετοχών. Σύμφωνα με αναλυτές, αυτό που σταθμίστηκε αρνητικά και τελικά οδήγησε στην αφαίρεση των μετοχών Εθνικής και Eurobank από τον δείκτη MSCI Greece ήταν το μικρό free float, δηλαδή ο αριθμός των μετοχών που είναι ελεύθερες προς διαπραγμάτευση στην αγορά.
Δύσκολη μέρα σήμερα για τη Σοφοκλέους
Έτσι, σήμερα αναμένεται μια δύσκολη ημέρα για τη Σοφοκλέους, τόσο λόγω των ρευστοποιήσεων που προκαλεί η διαγραφή όσο και των σοβαρών ψυχολογικών επιπτώσεων της αρνητικής αυτής εξέλιξης. Οι χρηματιστές περιμένουν πολύ μεγάλες απώλειες για τις μετοχές των δύο τραπεζών και λιγότερες για την Πειραιώς, που η αγορά είχε προεξοφλήσει την αφαίρεσή της από τον δείκτη MSCI Greece.
Οι πιο αισιόδοξοι αναλυτές ελπίζουν ότι θα εκδηλωθεί αντίδραση στην αγορά (μετά τις αρχικές πιέσεις που λίγο-πολύ θεωρούνται δεδομένες) από funds που έχουν προχωρήσει σε μεγάλες ανοιχτές πωλήσεις για να κλείσουν τις θέσεις τους αλλά και τις προσδοκίες που δημιουργούν οι πληροφορίες για το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για την ανακούφιση των τραπεζών από το μεγάλο απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.  
Η SocGen εκτιμούσε τις εκροές από την αναθεώρηση των δεικτών και τη διαγραφή των μετοχών των τριών τραπεζών σε περίπου 50 εκατ. ευρώ για την Eurobank, 40 εκατ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και 18 εκατ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς.
Μεγάλος κερδισμένος είναι η μετοχή της Alpha Bank η οποία είναι η μόνη από τις συστημικές τράπεζες που θα παραμείνει στον δείκτη γεγονός που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει μέρος των κεφαλαίων που θα αποχωρήσουν από τις άλλες τράπεζες σε αγορές μετοχών Alpha Bank.
Μετά τις τελευταίες αλλαγές, στον MSCI Standard Greece παραμένουν μόνο έξι μετοχές: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Jumbo, Motor Oil και Τιτάν.


Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου