Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

Οι αμερικανικές βάσεις φεύγουν από την Τουρκία και πάνε Ελλάδα, γράφει η WSJ

Τη σταδιακή απαγκίστρωσή τους από την Τουρκία σε ό,τι αφορά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις φαίνεται πως ετοιμάζουν με ταχείς ρυθμούς οι Αμερικανοί καθώς, όπως αποκαλύπτει η καλά ενημερωμένη εφημερίδα Wall Street Journal, έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας για περαιτέρω χρήση από τους Αμερικανούς αεροπορικών και ναυτικών βάσεων. 
Ο αμερικανικός στρατός βρίσκεται σε συνομιλίες ώστε να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης περισσότερων αεροπορικών και ναυτικών βάσεων, κάτι που δείχνει μια δυνητική κίνηση προς την ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας της αυξανόμενης έντασης με την Τουρκία, σύμφωνα με όσα είπαν αξιωματούχοι. Υπάρχουν επίσης τόσο γεωπολιτικοί όσο και γεωγραφικοί παράγοντες που κάνουν την Ελλάδα ελκυστικό μέρος για τον αμερικανικό στρατό, αναφέρουν οι αξιωματούχοι.

«Στο απόγειό τους»
Από πολιτικής άποψης, οι Ελληνο-αμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο απόγειό τους και τα δύο κράτη έχουν ανησυχίες για τον εταίρο τους στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία, προσθέτουν οι αξιωματούχοι. Τονίζεται ότι γεωγραφικά η Ελλάδα έχει τον ιδανικό καιρό για ασκήσεις της αεροπορίας όλο τον χρόνο και διαθέτει τόσο Ελληνικές όσο και ΝΑΤΟϊκές βάσεις, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους και προσθέτει:
Ίσως το σημαντικότερο για τις ΗΠΑ είναι το γεγονός ότι τόσο η παρούσα κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση είναι δεκτικές (Σ.Σ.: στο ενδεχόμενο στρατιωτικής επέκτασης των ΗΠΑ), τόνισαν Αμερικανοί αξιωματούχοι κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους τις προηγούμενες ημέρες στην Ελλάδα. Οι αξιωματούχοι σημείωσαν πως βλέπουν μια ευκαιρία για αυξημένη χρήση των ελληνικών υποδομών και για στάθμευση στρατευμάτων στην Ελλάδα σε προσωρινή βάση. «Η γεωγραφία της Ελλάδας και οι ευκαιρίες εδώ είναι εξαιρετικά αξιοσημείωτες», δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν (στο πρόσφατο ταξίδι του) στην Αθήνα ο στρατηγός, Τζον Ντάνφορντ, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ, αναφερόμενος στην εγγύτητα της Ελλάδας ως προς τις αμερικανικές επιχειρήσεις στη Συρία και τη βόρεια Αφρική.
Πως πάνε οι συνομιλίες
Οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να επεκτείνουν τη χρήση των Ελληνικών βάσεων. Την άνοιξη, μη επανδρωμένα MQ-9 Reaper drones ξεκίνησαν να επιχειρούν από τη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στη Λάρισα”. Στο ρεπορτάζ της Nancy Α. Youssef, δημοσιογράφου της αμερικανικής εφημερίδας, επισημαίνεται πως “οι συνομιλίες, υπό τον στρατηγό Κέρτις Πως πάνε οι συνομιλίεςΣκαπαρότι, ανώτατο διοικητή της συμμαχικής δύναμης στην Ευρώπη, είναι σε προκαταρκτικό στάδιο και δεν περιλαμβάνουν προτάσεις για μόνιμη στάθμευση στρατευμάτων ή εξοπλισμού”.
Προς το παρόν πάντως οι Αμερικανοί αποφεύγουν να μιλήσουν ανοιχτά για εγκατάλειψη της βάσης του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία. “Την ώρα που η Ελλάδα παρέχει μια σειρά από πλεονεκτήματα, η αυξημένη χρήση των ελληνικών υποδομών δεν έχει σκοπό την αντικατάσταση –  ή την αντιστάθμιση – των αμερικανικών επιχειρήσεων στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία”, αναφέρει η WSJ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου