Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις: Ο Τσίπρας αποφάσισε να προχωρήσει χωρίς τον Καμμένο

Eπικύρωσαν τη συμφωνία για τα F-16, με κόστος 1,1 δισ. δολάριαΡαγδαίες ανατροπές που μπορει να οδηγήσουν μέχρι και στην πτώση της εξαμβλωματικής κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου στο αμέσως προσεχές διάστημα προκαλεί η κατάπτυστη συμφωνία με τα Σκόπια.
Σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες του Lykavitos.gr το Μαξίμου και προσωπικά ο Τσίπρας έχουν καταλήξει πως ο Καμμένος δεν θα αντέξει την πρωτοφανή πολιτική πίεση που του ασκείται και πολύ σύντομα θα υποχρεωθεί να αποχωρήσει από την Κυβέρνηση.
Στο Μαξίμου όχι μόνο εξετάζουν, αλλά έχουν ήδη καταλήξει στα «εναλλακτικά» σενάρια διατήρησης της δεδηλωμένης και την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ήδη οι συνεργάτες του Τσίπρα θεωρούν ως «δεδομένους» 5 βουλευτές, οι 3 από αυτούς είναι χωρίς κομματική στέγη (ανήκουν στην πτέρυγα των Ανεξαρτήτων) ενώ δύο βουλευτές προέρχονται από το Ποτάμι.
Ο αριθμός αυτός θεωρούν οι συνεργάτες του Τσίπρα, πως «πολύ εύκολα μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 8», στην περίπτωση που ο Καμμένος αποφασίσει να αποσύρει την στήριξη του προς την Κυβέρνηση, αφού υπάρχουν τρεις βουλευτές των ΑΝΕΛ (δύο νυν υπουργοί και ένας που επιθυμεί να γίνει) που είναι αποφασισμένοι να συνεχίζουν να στηρίζουν τον Τσίπρα.
Υπάρχουν δύο γεγονότα – «κλειδιά» που θα καθορίσουν τις μετέπειτα εξελίξεις.
Πρώτον το μέγεθος της Εποπτείας που θα επιβάλουν οι Δανειστές στην Κυβέρνηση μετά την λήξη του τρέχοντος Μνημονίου μέσα στον Αύγουστο, αλλά και το τι θα πάρει (εάν θα πάρει) ο Τσίπρας για το Χρέος.
Και δεύτερον εάν θα ολοκληρωθούν ομαλά στην Σκοπιανή πλευρά οι διαδικασίες για την συμφωνία που υπογράφτηκε στις Πρέσπες, επικύρωση δηλαδή στο Σκοπιανό Κοινοβούλιο και επιτυχής έκβαση για τον Ζάεφ του δημοψηφίσματος το φθινόπωρο.
Τότε η Κυβέρνηση θα φέρει στην Ελληνική Βουλή την συμφωνία, την οποία ο Καμμένος ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ θα καταψηφίσει, και εάν συμβεί αυτό θα παραιτηθεί και από Υπουργός Αμύνης, στηρίζοντας μεν (αλλά με πολλούς αστερίσκους) την Κυβέρνηση.
Σε εκείνο λοιπόν τον χρονικό σημείο θα εκδηλωθεί και το συναινετικό διαζύγιο με τον Καμμένο, που ο Τσίπρας θεωρεί ήδη ΚΑΜΜΕΝΟ ΧΑΡΤΙ.  
Υπάρχει όμως και ένα δεύτερο ενδεχόμενο, με πιο μικρές όμως πιθανότητες. Ο Καμμένος να αποφασίσει νωρίτερα από το φθινόπωρο, ηρωική έξοδο από τη  Κυβέρνηση, για να διασώσει ότι και εάν του έχει απομείνει κάτι.
Πρόκειται για ένα απονενοημένο μεν διάβημα, το οποίο όμως δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και εντελώς, λαμβάνοντας υπόψη και τον αλλοπρόσαλλο πολιτικό χαρακτήρα του Καμμένου, αλλά και το απόλυτο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει.
Το βέβαιο πάντως είναι πως είτε άμεσα, είτε το φθινόπωρο οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.
Και ο Τσίπρας θα είναι πολύ δύσκολο να αποφύγει τις πρόωρες κάλπες, που θα οδηγήσουν νομοτελειακά σε μια Αυτοδύναμη Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η.Κ.Τζαφέρης  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου