Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

«Πυριτιδαποθήκη» το Μακεδονικό για τις πολιτικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Σκόπια

«Πυριτιδαποθήκη» το Μακεδονικό για τις πολιτικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Σκόπια | in.grΘρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων, επιταχυντής σημαντικών αλλαγών στο πολιτικό σκηνικό, τόσο της Ελλάδας όσο και της, πλέον, Βόρειας Μακεδονίας, μπορεί να αποτελέσει η συμφωνία των Πρεσπών.
Τις δύο χώρες τις συνδέουν πολλά κοινά στοιχεία, κι όχι μόνον οι υπογραφές κάτω από το «συμβόλαιο» πίστης στα όσα συμφωνήθηκαν.
Τόσο στην Ελλάδα όσο και στη γειτονική χώρα υπάρχουν οι πολέμιοι, υπάρχουν και οι υπερασπιστές της συμφωνίας. Τα επεισόδια χθες στο Ποσιδέρι και παράλληλα έξω από το κοινοβούλιο των Σκοπίων, είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί με ένα μεγάλο μέρος των λαών να αρνούνται να αποδεχθούν όσα υπογράφηκαν.

Παράλληλα, όπως και στην Ελλάδα υπάρχουν πολιτικά κόμματα που δηλώνουν ότι θα πολεμήσουν τη συμφωνία, το ίδιο συμβαίνει και στα Σκόπια. Και κανείς δε γνωρίζει ποιες θα είναι οι εξελίξεις τους επόμενους μήνες.
Αναλυτές της σημερινής κατάστασης, λίγες ώρες μετά την επικοινωνιακή φιέστα των Πρεσπών, τονίζουν ότι μπαίνουμε σε ένα τούνελ όπου στο τέρμα του θα υπάρχουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Κάποιοι μάλιστα τις προβλέπουν για το φθινόπωρο, εφόσον βεβαίως δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα οδηγούν σε ανατροπές του σκηνικού.

Στα Σκόπια

Αν δει κανείς την κατάσταση που επικρατεί στη γειτονική χώρα θα αντιληφθεί ότι ο Ζόραν Ζάεφ, παρά τα χαμόγελα, βρίσκεται σε πίεση. Όχι μόνο λόγω χρόνου προκειμένου να προωθήσει τη συμφωνία, το δημοψήφισμα και τις συνταγματικές αλλαγές. Αλλά και διότι μια μεγάλη μερίδα του λαού του επηρεάζεται ακόμη από το εθνικιστικό VMRO και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος το φθινόπωρο.
Ο Ζάεφ θα πάει πιθανότατα μεθαύριο στη Βουλή για να πάρει την έγκριση, όμως υπάρχουν σενάρια ακόμη και για παραίτηση του προέδρου Ιβάνοφ, ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.
Αν δεν γίνει αυτό τότε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα δρομολογήσει εξελίξεις. Με νίκη του «ναι» στη συμφωνία ο Ζάεφ θα είναι πανίσχυρος και θα έχει πάρει τη λαϊκή εντολή να προχωρήσει στο τελευταίο προαπαιτούμενο για να τεθεί η συμφωνία σε ισχύ, δηλαδή τις συνταγματικές αλλαγές μέχρι το φθινόπωρο.
Με ανατροπή και νίκη του «όχι» τότε ο Ζάεφ αργά ή γρήγορα θα προκηρύξει εκλογές. Η κατάληξη του δημοψηφίσματος είναι επί της ουσίας και μια ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του μετριοπαθούς πολιτικού.
Μέχρι το φθινόπωρο ο Ζάεφ θα έχει τη δυνατότητα να πείσει τους πολίτες ότι μια νέα εποχή ξεκινά για τη χώρα, κυρίως εποχή οικονομικής ανάτασης και βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου λόγω των εκατομμυρίων που θα εισρεύσουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αν πείσει το λαό του ότι θα αλλάξει η καθημερινότητά τους, τους τότε θα έχει νικήσει κατά κράτος όσους αντιδρούν στη συμφωνία.
Αν όχι τότε η επανάκαμψη των εθνικιστών θα είναι ισχυρή και θα τινάξει τη συμφωνία με την Ελλάδα στον αέρα.

Στην Ελλάδα

Ασφαλώς στην ελληνική πολιτική σκηνή το κυρίαρχο θέμα δεν είναι το Μακεδονικό αλλά η κατάσταση της οικονομίας. Οι κυβερνώντες γνωρίζουν ότι αν πετύχουν την καθαρή έξοδο από το μνημόνιο, μια καλή συμφωνία για το χρέος και τη βελτίωση των εισοδημάτων μέσω παροχών που θα αρχίσουν να δίνονται, τότε θα έχουν πιθανότητες να «χτυπήσουν» στα ίσια τη Νέα Δημοκρατία, όποτε γίνουν εκλογές.
Όμως, αυτά είναι σενάρια επί χάρτου καθώς κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι οι περικοπές στις συντάξεις θα γίνουν αντιληπτές από τον κόσμο στα τέλη Δεκεμβρίου και τότε η οργή θα πέσει πάνω στην κυβέρνηση.
Το Μακεδονικό είναι το φιτίλι που μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη της πολιτικής «βόμβας» που είναι προς το παρόν σε αδράνεια. Ο παράγων «Πάνος Καμμένος» έχει πρωταγωνιστικό ρόλο μιας και οι εξελίξεις στους Ανεξάρτητους Ελληνες, αν θα συνεχιστούν οι τάσεις φυγής και αν μπορεί ο υπουργός Αμυνας να ελέγξει το κόμμα του.
Δεν είναι μόνον η απώλεια του Δημήτρη Καμμένου και της ιδιαίτερα ικανής και δημοφιλούς Μανταλένας Παπαδοπούλου. Ούτε οι αποχωρήσεις στελεχών στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι κυρίως το γεγονός ότι οι ΑΝΕΛ δεν έχουν πλέον κανένα έρεισμα στην κοινωνία, στην πατριωτική δεξιά, στην Εκκλησία και βεβαίως στο αντιμνημονιακό μέτωπο.
Και η μόνη επιλογή πλέον του Καμμένου είναι η υπόσχεσή του να μην επιτρέψει την κύρωση από την ελληνική Βουλή της συμφωνίας των Πρεσπών.
Αν αυτή η συμφωνία έρθει προς το τέλος του χρόνου, τότε, με βάση τη δέσμευση των ΑΝΕΛ, θα την καταψηφίσουν για να ρίξουν την κυβέρνηση. Υπάρχει, επομένως το σενάριο των πρόωρων εκλογών μέσα στη χρονιά με αφορμή τα εθνικά θέματα.

Το Ποτάμι

Υπάρχει βεβαίως το ενδεχόμενο υπερψήφισης της συμφωνίας από το Ποτάμι όπου μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα συγκεντρώνουν 151 βουλευτές. Όμως, κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολα να συμβεί αφού ήδη βουλευτές έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στις επιλογές του Σταύρου Θεοδωράκη.
Θεωρείται αδύνατο, λοιπόν, χωρίς τις ψήφους του Καμμένου και με το Ποτάμι σε διάλυση να περάσει η συμφωνία. Οπότε οι πολιτικές εξελίξεις μπορεί να είναι ραγδαίες και στην Ελλάδα.
Εκτός κι αν στην κυβέρνηση έχουν κι άλλες «εφεδρείες» που αυτή τη στιγμή δεν είναι ορατές. Αν δηλαδή εκτιμούν ότι κυρίως από το ΚΙΝΑΛ θα υπάρξουν βουλευτές που θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία.
Όλα πάντως τελούν υπό την αίρεση της πίεσης που θα ασκήσει η κοινωνία στην κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, είτε για το όνομα της Μακεδονίας, είτε για τις οικονομικές εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου