Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Τι είναι το Κίνημα Αλλαγής;

Το Κίνημα Αλλαγής περνάει δύσκολες ώρες.
 Αμφισβητούνται αποφάσεις που λαμβάνει η πρόεδρος του Κινήματος. Και κυρίως αμφισβητείται η πρόσφατη δήλωσή της ότι το Κίνημα Αλλαγής απορρίπτει τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ ως μια κακή συμφωνία. 
Αμφισβητείται η απόφαση της κ. Γεννηματά και από άλλα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου. 
Το κάθε μέλος με το δικό του σκεφτικό. Τα επιχειρήματά τους δεν είναι πολλά. Το πρώτο βασικό επιχείρημα είναι ότι με τη συμφωνία αυτή τερματίζεται μια εκκρεμότητα 25 περίπου ετών. Και ότι αυτό συνιστά και πολιτική βούληση της Διεθνούς Κοινότητας.
Προσωπικά δε με πείθουν τα επιχειρήματα αυτής της φύσης. Το ‘χω ξαναγράψει. Οι μεν ΗΠΑ πασχίζουν να κλείσουν αμυντικά το υπογάστριο της Ρωσίας. Επιμένουν στη λογική του «ψυχρού πολέμου». Η δε Ευρώπη, και κυρίως η Γερμανία, θέλει να αποπερατώσει το μεγάλο έγκλημα της διάλυσης της Γιουκοσλβίας.

 Φαίνεται πως βαθιά μέσα στην ψυχή των Γερμανών πολιτικών έχει φωλιάσει μια απροσδιόριστη επιθυμία τιμωρίας των Σέρβων. Πόσοι άλλωστε από τους λαούς της Ευρώπης είχαν αντισταθεί δυναμικά ενάντια στον οδοστρωτήρα του γερμανικού ναζισμού;
Και όσον αφορά τη διευθέτηση της εκκρεμότητας των 25 περίπου ετών, δεν κατανοώ τα αντίστοιχα επιχειρήματα εκείνων που αγνοούν τη δυναμική πορεία μιας γραπτής συμφωνίας στη Διεθνή Κοινότητα. Και μέσα στην Ιστορία.
Αν με αυτή τη συμφωνία δώσαμε το δικαίωμα σε κάθε κάτοικο της «Βόρειας Μακεδονίας» να αυτοχαρακτηρίζεται ως «Μακεδόνας», αν η γλώσσα του θεωρείται και με διεθνή κείμενα ως «Μαδεδονική», αν χρειάζεται να παίρνουμε την άδεια των Σκοπίων για να χρησιμοποιούμε εμείς τη λέξη «Μακεδονία» ή τον επιθετικό προσδιορισμό «μακεδονικός» τότε τι έχουμε ακόμα για να δώσουμε στους κατοίκους των Σκοπίων; 
Ή για την ακρίβεια τι πήραμε εμείς από αυτή τη συμφωνία;
Ε, λοιπόν, σε αυτούς που ρωτάνε τι είναι Κίνημα Αλλαγής υπάρχει μια και μοναδική απάντηση με μια μόνο λέξη. Είναι πατριωτικό Κίνημα. Και επιμένω σε αυτό. Ο πατριωτικός χαρακτήρας του Κινήματος Αλλαγής το καθορίζει και το προσδιορίζει από τα γεννοφάσκια του.
Θα πάω μακριά. Στις ρίζες αυτής της παράταξης. Έστω και αν διασπάστηκε αρκετές φορές. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν ο μεγάλος πολιτικός, ο αληθινός Εθνάρχης που ολοκλήρωσε εδαφικά τη σημερινή Ελλάδα. Κινήθηκε με όρους διεθνούς δικαίου. Αλλά και με αγώνες. Ποτέ δεν ακολούθησε τυχοδιωκτική πολιτική. Ήταν πατριώτης και στις ώρες της Μεγάλης Καταστροφής. Πατριώτης και όταν επιχείρησε τη συμφιλίωση με την Τουρκία του Κεμάλ Ατατούρκ.
Το Κίνημα Αλλαγής δεν έχει καμία άλλη επιλογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου