Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Από το Νταβός στις Πρέσπες: Πώς φτάσαμε στην ιστορική συμφωνία

apo-to-ntabos-stis-prespes-pws-ftasame-stin-istoriki-sumfwniaΌταν ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκαν στις πλαγίες του χιονισμένου Νταβός, στις 24 Ιανουαρίου, λίγοι ήταν εκείνοι που πίστευαν ότι η διαδικασία που είχε αρχίσει λίγους μήνες πριν θα μπορούσε να οδηγήσει στην υπογραφή μιας συμφωνίας με τη γειτονική χώρα για μια διένεξη που κρατούσε περί τα 27 χρόνια.
Στις κοινές δηλώσεις που έκαναν τότε οι δύο πρωθυπουργοί, ο Ζόραν Ζάεφ, σαν ένα πρώτο δείγμα διπλωματικής αβροτητας είχε ανακοινώσει τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων και της εθνικής οδού, αφαιρώντας τις αναφορές στον Μέγα Αλέξανδρο. Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, σαν δείγμα καλής θέλησης, κ.Τσίπρας ανακοίνωσε από τη μεριά του ότι η Ελλάδα θα κυρώσει τη δεύτερη φάση της διασύνδεσης της γειτονικής χώρας με την ΕΕ.

Λιγότερο από 6 μήνες μετά, σε μια τελετή γεμάτη συμβολισμούς στη Μεγάλη Πρέσπα, τη λίμνη που ενώνει την Ελλάδα, την πΓΔΜ και την Αλβανία, υπεγράφη το πρωί της Κυριακής 17 Ιουνίου 2018, η ιστορική συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ ή πλέον της "Βόρειας Μακεδονίας", εφόσον εκπληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις.

Όσα έγιναν στην τελετή υπογραφής

Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, της Ύπατης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φ. Μογκερίνι και του Επιτρόπου Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν. Μετά την υπογραφή, οι δύο αντιπροσωπείες πέρασαν στην απέναντι πλευρά για να γευματίσουν, στο Οτέσεβο, με τον Αλέξη Τσίπρα να γίνεται ο πρώτος έλληνας πρωθυπουργός που επισκέφθηκε την πΓΔΜ μετά την ανεξαρτητοποίησή της.
«Βρισκόμαστε εδώ για να βαδίσουμε μαζί σε μια νέα πορεία ασφάλειας, η σημερινή μας υπογραφή βάζει τα θεμέλια για αυτή την πορεία» είπε μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο Αλέξης Τσίπρας. «Όταν συναντηθήκαμε πριν από 6 μήνες στο Νταβός, Ζόραν πολύ λίγοι πίστευαν ότι θα τα καταφέρουμε», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και ευχαρίστησε τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών και τον ΟΗΕ στους οποίους οφείλεται η σημερινή παρουσία των δύο πρωθυπουργών στις Πρέσπες. “Αξιότιμε φίλε Αλέξη”, είπε ο Ζόραν Ζάεφ ξεκινώντας την τοποθέτηση του και χαιρέτησε τους αξιωματούχους που συμμετέχουν στην τελετή. «Καλή μας τύχη» υπογράμμισε. Δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα χωρίς θάρρος, είπε ο κ. Ζάεφ χρησιμοποιώντας αποφθέγματα του Αριστοτέλη και χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας τη συμφωνία των δύο χωρών.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλέστηκε ο ΣΚΑΙ, κατά τη διάρκεια του γεύματος στο Οτέσεβο, οι δύο πρωθυπουργοί είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για τη Συνοδο Κορυφής της ΕΕ, ώστε από εκεί να βγει ένα μήνυμα για το δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί στην γειτονική χώρα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε αυτή τη συζήτηση συμμετείχε και η κ. Μογκερίνι. Το βλέμμα πλέον στρέφεται στα επόμενα βήματα. Ειδικότερα, ακόμη και εντός της εβδομάδας μπορεί να αποσταλλεί η σχετική επιστολή της Αθήνας προς το ΝΑΤΟ, ενώ κατόπιν η ελληνική πλευρά αναμένεται να γνωστοποιήσει στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι βλέπει θετικά την ένταξη της γειτονικής χώρας μετά τη συμφωνία. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένετα βεβαίως και η συζήτηση της συμφωνίας στη Βουλή της πΓΔΜ που θα γίνει επίσης εντός της εβδομάδας.

Επεισόδια στο Πισοδέρι

Τη στιγμή που υπογραφόταν η συμφωνία, λίγα χιλιόμετρα μακριά, ένταση και επεισόδια επί περίπου τρεις ώρες σημειώθηκαν στο Πισοδέρι, ανάμεσα σε αστυνομικές δυνάμεις και διαδηλωτές που αντιτίθεντο στην υπογρραφή της συμφωνίας. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, από το επεισόδια, προκλήθηκαν θλαστικά τραύματα και αναπνευστικά προβλήματα σε 14 άτομα, εκ των οποίων 7 αστυνομικοί. Και οι 14 αποχώρησαν, μετά την παροχή πρώτων βοηθειών από τα νοσοκομεία Καστοριάς και Φλώρινας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, οι 14 τραυματίες μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία και αποχώρησαν μετά την παροχή πρώτων βοηθειών.
Συγκέντρωση πραγματοποίησε στην σκοπιανή πλευρά και το ακροδεξιό VMRO Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε για την επέτειο της ίδρυσής του κόμματος, ωστόσο ο πρόεδρος του κάλεσε τους 1.500 συγκεντρωμένους να μην χρησιμοποιούν τον όρο "Βόρεια Μακεδονία", ενώ έκανε λόγο για προδοσία αναφερόμενος στη συμφωνία. 

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Εν τω μεταξύ, με σκληρά λόγια σχολίασαν την υπογραφή της συμφωνίας τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Θλιβερή» χαρακτηρίζει τη σημερινή μέρα για την Ελλάδα η ΝΔ, κάνοντας λόγο και για μέρα «ντροπής» για τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο, τους οποίους και κατηγορεί πως «εκχώρησαν στους πολίτες της ΠΓΔΜ τη δυνατότητα να αυτοαποκαλούνται «Μακεδόνες» και να υποστηρίζουν ότι μιλούν την τάχα μακεδονική γλώσσα».
Σε δήλωσή του το γραφείο Τύπου του κόμματος τονίζει πως ο ελληνικός λαός είναι δικαίως οργισμένος, καθώς συνειδητοποίησε πως ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για να παραμείνουν στην εξουσία, δεν υπολογίζουν πια ούτε τα εθνικά συμφέροντα. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «μακεδονική εθνότητα και μακεδονική γλώσσα καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε αποδεχθεί», ενώ προσθέτουν πως οι 153 βουλευτές των κ. Τσίπρα και Καμμένου έχουν βαρύτατες ευθύνες καθώς δεσμεύουν την Ελλάδα με μία συμφωνία που δημιουργεί τετελεσμένα, τα οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανατραπούν».
«Η ΝΔ θα κάνει το παν για να μην διχαστούν οι Έλληνες» τονίζεται στην ανακοίνωση, όπου καλούνται οι πολίτες να δείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, ενώ καλείται η κυβέρνηση να πράξει το ίδιο, κατηγορώντας την πως μοιάζει να μην συνειδητοποιεί ότι έχει απέναντί της τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων.
«Ζάεφ στις Πρέσπες: "Οι Έλληνες, οι Μακεδόνες"... Εδώ δεν υπάρχουν αυταπάτες. Ο κ. Τσίπρας τους βάπτισε». Με αυτόν τον τρόπο σχολίασε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά την υπογραφή της συμφωνίας για το ονοματολογικό στις Πρέσπες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου