Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Αυτές είναι οι 10 δεσμεύσεις Τσακαλώτου για την περίοδο της μεταμνημονιακής εποπτείας

Αυτές είναι οι 10 δεσμεύσεις Τσακαλώτου για την περίοδο της μεταμνημονιακής ÎµÏ€Î¿Ï€Ï„ÎµÎ¯Î±Ï‚Ο «οδικός χάρτης» της εποπτείας μετά τον Αύγουστο και τα εκκρεμή θέματα για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων συζήτησε χθες σε τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς, το υπουργείο Οικονομικών. Βασικό θέμα ήταν οι 10δεσμεύσεις όπου θα επικεντρωθεί ο έλεγχος -τουλάχιστον για τον πρώτο από τα δύο ή τρία χρόνια που πρόκειται να ισχύσει το καθεστώς της αυστηρής επιτήρησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι δεν θα «ξηλώσει» τα μέτρα που υιοθέτησε τα τελευταία χρόνια μόλις βγει από το Μνημόνιο. Αυτό θα επαναλάβει και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup της Πέμπτης.
Επί της ουσίας, οι δανειστές επιδιώκουν να κρατήσουν υπό τον έλεγχό τους τα πλεονάσματα και τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, στα κοινωνικά επιδόματα.
Η λίστα με τις δεσμεύσεις
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Κωστή Πλάντζου στο newmoney.gr στο Eurogroup αναμένεται να αποτυπωθεί μία λίστα στην οποία θα εντάσσονται οι ακόλουθες δεσμεύσεις:
 Η τήρηση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% τουλάχιστον ως το 2022.
«Λελογισμένες» – δηλαδή πολύ περιορισμένες- αυξήσεις μισθών, «στα όρια αντοχής της οικονομίας» όπως θα αναφέρεται στο κείμενο.
Η συνέχιση του σχεδίου εξυγίανσης των τραπεζών και διαρκούς μείωσης των κόκκινων δανείων, σε συνεργασία με την ΤτΕ.
Αλλαγές στη Φορολογική Διοίκηση, αλλά με δέσμευση για διατήρηση της ανεξαρτησίας της ΑΑΔΕ και απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών.
Συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων με δεσμεύσεις για ολοκλήρωση του προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ.
Απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας
Μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης με τοποθετήσεις γενικών διευθυντών στο Δημόσιο ως τον Οκτώβριο.
Παρακολούθηση και μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής Πρόνοιας.
Συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών στις αγορές προϊόντων.
Ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και των Δασικών Χαρτών
Η ελάφρυνση του χρέους
Στο Eurogroup της Πέμπτης αναμένεται να τεθεί και το πλαίσιο της ελάφρυνσης του χρέους.
Κομισιόν και ΔΝΤ ζητούν μεγαλύτερη και αυτόματη ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα. Βερολίνο και άλλες χώρες κλίνουν να προσφέρουν μεγαλύτερη δόση (για μεγαλύτερο «μαξιλαράκι ασφαλείας» αντί προληπτικής γραμμής μέχρι να βγει η Ελλάδα στις αγορές. Ανάλογα, επιδιώκουν μικρότερη ελάφρυνση χρέους, η οποία θα συνδυαστεί με τις δεσμεύσεις για συνεχή υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και την συνέχιση της λιτότητας. Παράλληλα την ταυτόχρονη τήρηση των 10 δεσμεύσεων που θα ελέγχονται ή θα επικαιροποιούνται ανά εξάμηνο.
Από το newsroom economico.gr με πληροφορίες από το newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου