Τρίτη 17 Απριλίου 2018

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ Η Κομισιόν επικρίνει την Τουρκία για τις εντάσεις στο Αιγαίο και τους 2 Ελληνες στρατιωτικούς Πηγή: Η Κομισιόν επικρίνει την Τουρκία για τις εντάσεις στο Αιγαίο και τους 2 Ελληνες στρατιωτικούς

Ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (Φωτογραφία: AP/ Virginia Mayo)Ιδιαίτερη αναφορά στις εντάσεις στο Αιγαίο, αλλά και την κράτηση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη, κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην έκθεσή της για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
Στην ετήσια έκθεση- η οποία επισημαίνει ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την ΕΕ και καλεί την Αγκυρα να ανατρέψει αυτή την πορεία- τονίζεται ότι οι εντάσεις στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο δεν ευνοούν τις σχέσεις καλής γειτονίας και υπονομεύουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής.
Ακόμη, η Κομισιόν καλεί την Τουρκία να δεσμευθεί απόλυτα στις διεθνείς συμφωνίες και τις σχέσεις καλής γειτονίας και ζητά να αποφύγει τις απειλές και τις ενέργειες εναντίον χωρών- μελών της ΕΕ.  
Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει σχετικά με τις εντάσεις στο Αιγαίο και τους 2 Ελληνες στρατιωτικούς:

«Η συνεργασία με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία στο μεταναστευτικό εντατικοποιήθηκαν περαιτέρω. Ομως, οι εντάσεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο δεν συντελούν στις σχέσεις καλής γειτονίας και υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής.
Οι διμερείς σχέσεις με αρκετά μέλη της ΕΕ επιδεινώθηκαν, κάτι που περιελάμβανε κατά καιρούς προσβλητική και απαράδεκτη ρητορική. Τον Μάρτιο του 2018 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε ισχυρά τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και υπενθύμισε την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να την εξομάλυνση των σχέσεων με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη κράτηση πολιτών της ΕΕ στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων δύο Ελλήνων στρατιωτικών, και κάλεσε να υπάρξει γρήγορη επίλυση αυτών των θεμάτων με διάλογο με τις χώρες- μέλη.
Η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί απόλυτα στις σχέσεις καλής γειτονίας, τις διεθνείς συμφωνίες και τον ειρηνικό διακανονισμό των διαφωνιών σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ, έχοντας τη δυνατότητα προσφυγής, αν είναι απαραίτητο, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ έχει εκφράσει σοβαρή ανησυχία και κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει οποιουδήποτε είδους απειλή ή ενέργεια ενάντια σε μια χώρα μέλος, ή την πηγή τριβών ή ενεργειών που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και τον ειρηνικό διακανονισμό των διαφορών


Πηγή: Η Κομισιόν επικρίνει την Τουρκία για τις εντάσεις στο Αιγαίο και τους 2 Ελληνες στρατιωτικούς | iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου