Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Η κυβέρνηση τσακώνεται με τον… εαυτό της!

Το ότι οι σχέσεις κυβέρνησης – εκτελεστικής εξουσίας με τη Δικαιοσύνη χειροτερεύουν μέρα με την ημέρα έχει καταντήσει, σχεδόν, αυτονόητο. Κάθε μέρα βρίζουν. Κάθε μέρα λασπολογούν. Κάθε μέρα εκβιάζουν.
Χθες, είχαμε δύο νέα κρούσματα. Το ένα από τον υπουργό Δικαιοσύνης. Και το δεύτερο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Υπάρχει και ένα τρίτο κρούσμα που διακινείται υπογείως. Ένα ατέλειωτο κύμα λάσπης.
Στο πρώτο κρούσμα πρωταγωνιστής ο υπουργός Δικαιοσύνης. Διερωτήθηκε σε συνέντευξή του σε κρατικό ραδιόφωνο (που άλλου να πάει αφού δεν τον καλούν;). Πως είναι δυνατόν να μην έχει δικαίωμα κριτικής των δικαστικών αποφάσεων ο υπουργός Δικαιοσύνης, όταν τέτοιο δικαίωμα το έχει ο κάθε πολίτης;
Η απάντηση είναι απλή. Ο απλός πολίτης έχει δικαίωμα κριτικής και το ασκεί σύμφωνα με κανόνες. Όταν, όμως, από τη δριμύτητα της άσκησης της κριτικής στις δικαστικές αποφάσεις προκύπτει πρόθεση παρέμβασης και υπονόμευσης της ανεξαρτησίας του δικαστή, ο πολίτης τιμωρείται.

Ο απλός πολίτης δεν έχει δικαίωμα άσκησης πειθαρχικού ελέγχου σε βάρος του δικαστή. Ούτε μπορεί να ενισχύσει το δικαίωμά του μέσα από το ενδεχόμενο άσκησης πειθαρχικής δίωξης σε βάρος του ίδιου δικαστή. Αντίστοιχα ο υπουργός Δικαιοσύνης κρατά στα χέρια του και τη ρομφαία του πειθαρχικού ελέγχου του δικαστή.
Στο δεύτερο κρούσμα πρωταγωνιστής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση (δικιά του δεν είναι; Και δεν τη κάνει ό,τι θέλει;) ισχυρίστηκε ο αθεόφοβος πως η Δικαιοσύνη τσακώνεται μεταξύ της!
Και εδώ η απάντηση είναι απλή. Η κυβέρνηση διαπληκτίζεται με τη Δικαιοσύνη. Για την ακρίβεια η κυβέρνηση επιτίθεται στη Δικαιοσύνη. Με δική της πρωτοβουλία! Και με πρόθεση να αλλοιώσει το περιεχόμενο των δικαστικών αποφάσεων και να υπονομεύσει το κύρος της, που είναι συστατικό στοιχείο κάθε δικαστικής διαδικασίας.
Το τρίτο κρούσμα είναι πιο επικίνδυνο. Η κυβέρνηση, δια μέσου του Τύπου, που εκείνη ελέγχει, σπρώχνει λάσπη. Οι δικαστές δεν θέλουν να υποβάλλουν «πόθεν έσχες» γιατί κάτι έχουν να κρύψουν. Όπως ο Τσοχατζόπουλος!
Η αλήθεια είναι απλή. Τι είπαν οι δικαστές του ΣτΕ; Έχουν και αυτοί υποχρέωση να υποβάλλουν δηλώσεις «πόθεν έσχες». Και μάλιστα ηλεκτρονικά. Ο έλεγχος των δηλώσεων δεν μπορεί να ανατρέχει σε χρόνο πέραν της πενταετίας. Και στην περίπτωση των δικαστών η σχετική επιτροπή να αποτελείται κατά πλειοψηφία από δικαστές. Για να μην μπορεί να τους εκβιάζει κανένας υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου