Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Και ανίκανοι και .........

Ακούστηκαν πολλά. Και αν περιμένει κάποιος την ενημέρωσή του από την κρατική τηλεόραση και το ραδιόφωνο, όλα πήγαν περίφημα. Τους «ταπώσαμε» τους Τούρκους. Αν αναζητήσει, ο ίδιος συμπολίτης μας, περισσότερη ενημέρωση και ανάλυση, θα καταληφθεί από πανικό από τις ομοβροντίες της αντιπολίτευσης. Και όχι μόνο. Καλό είναι να διευκρινίσουμε τα γεγονότα και τα στοιχεία.
Το πρώτο: Η Συνθήκη της Λωζάννης δεν οριστικοποίησε μόνο τα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας. Ουσιαστικά αποτέλεσε τη βάση ίδρυσης του νέου κοσμικού τουρκικού κράτους σε αντικατάσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Το δεύτερο: Γιατί ο Ερντογάν διακηρύσσει, όπου πάει, την ανάγκη αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης ή των Συνθηκών της Λωζάννης; Ο πρώτος εποφθαλμιά τα πετρέλαια της Μοσούλης, που ανήκουν σε δύο όμορα κράτη.
Και κυρίως τη Συρία. Και ένας δεύτερος λόγος. Μέσα από τον ισχυρισμό του ότι υπάρχουν ασάφειες σε σχέση με το καθεστώς του Αιγαίου επιδιώκει τη λύση της υφαλοκρηπίδας σύμφωνα με τα τουρκικά συμφέροντα. Ουσιαστικά; Θέλει να ξαναχτίσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Το τρίτο: Έβαλε το Αιγαίο και την Κύπρο στο ίδιο επίπεδο και μοίρα. Αυτό για πρώτη φορά τέθηκε σε τόσο ανώτατο και επίσημο ύψος.
Το τέταρτο: Ξαναέθεσε το θέμα των οκτώ συν δύο Τούρκων φυγάδων που η ελληνική Δικαιοσύνη απαγόρευσε την έκδοσή τους. Φαίνεται πως κάτι «ψήνεται». Ας αναμένουμε.
Το πέμπτο: Όλη αυτή η δήθεν αψιμαχία μεταξύ του Ερντογάν και του Προκόπη Παυλόπουλου έβλαψε και βλάπτει την χώρα. Οι συναντήσεις των κορυφαίων πολιτειακών οργάνων δεν είναι ούτε σεμινάριο νομικής, ούτε αντιπαράθεση σε φοιτητικό αμφιθέατρο. Και ο Προκόπης Παυλόπουλος έσφαλε. Ιδίως και με τον ισχυρισμό του ότι η συγκεκριμένη διεθνής σύμβαση είναι δεκτική ερμηνείας. Σαν να συνομολόγησε ότι υπάρχουν ασάφειες στο κείμενο της Λωζάννης και με αμοιβαία συμφωνημένες ερμηνείες μπορούν να διευκρινιστούν.
Το έκτο: Ο Ερντογάν προσέβαλε τον Αλέξη Τσίπρα. Του είπε καθαρά ότι δεν έχει πείρα για να χειριστεί τα θέματα. που εκείνος έβαλε. Και ο δικός μας δεν αντέδρασε.
Για να πει, τουλάχιστον, ότι σε τέτοιες συναντήσεις δεν παίζει σημαντικό ρόλο ή όποια πείρα, αλλά οι τεκμηριωμένες θέσεις κάθε χώρας, που διαμορφώνονται μέσα από θεσμικά οργανωμένες εσωτερικές διαδικασίες.
Το έβδομο: Ποιός φταίει για αυτό το ναυάγιο και γι’ αυτό το φιάσκο; Φυσικά, η κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου