Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Τα παθήματα του κ. Προκόπη Παυλόπουλου

Θέλω να επανέλθω στα θέματα που δημιούργησε ο Προκόπης Παυλόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές. Έως επικίνδυνες. Έκανε τα ακόλουθα λάθη:
Πρώτον: Ανακατεύτηκε σε ένα θέμα που δεν είναι της αρμοδιότητάς του. Ανήκει στην αρμοδιότητα της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας έχει τις αρμοδιότητες που του δίνει το Σύνταγμα. Καμία άλλη. Δεν εκφράζει την εξωτερική πολιτική της χώρας. Δε δικαιούται καθημερινά να τοποθετείται σε θέματα που τα αποφασίζει η κυβέρνηση ή πιο γενικά το πολιτικό σύστημα. Δεν είναι λογογράφος. Εκφράζει την ενότητα του έθνους. Και δεν έχει το δικαίωμα να διαχωρίζει τους πολίτες. Ο λόγος του με τίποτα δεν μπορεί να είναι διχαστικός. Ούτε ασκεί κηδεμονία στην πολιτική ζωή της χώρας. Ό,τι πει προς τα έξω πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης. Εδώ, στη συγκεκριμένη περίπτωση, το πιθανότερο είναι να είχε την έγκριση ή ακόμη και την καθοδήγηση της κυβέρνησης. Πλην, όμως, τα κάνανε θάλασσα και οι δύο.

Δεύτερον: Αν ήθελε να πει κάτι στον Ερντογάν, δεν έπρεπε να το πει δημόσια και με τον τρόπο που επέλεξε, αυτός ή η κυβέρνηση. Ο Ερντογάν έχει πει πολλά πράγματα στο παρελθόν για τη Συνθήκη της Λωζάννης. Πολύ απλά δεν τη γουστάρει. Γιατί για αυτόν συμβολίζει το κοσμικό τουρκικό κράτος. Και όχι το κράτος που αυτός και οι πιστοί οπαδοί του ονειρεύονται. Έξυπνα ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε το ζήτημα της αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης σε συνέντευξή του στον Έλληνα δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά. Έτσι, με αφορμή την γκάφα του Προκόπη Παυλόπουλου, επανέλαβε τρεις φορές: «Εσείς, πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, εσείς ξαναφέρατε το ζήτημα στο επίσημο τραπέζι».
Τρίτον: Αναμφισβήτητα ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι εξαιρετικός νομικός. Πλην όμως στην πολιτική του πορεία έχει διαπράξει πολλά λάθη. Μερικά, μάλιστα, από αυτά είναι τραγικά. Δεν έχει καν την πολιτική αίσθηση του χώρου και του χρόνου των πολιτικών πρωτοβουλιών που όφειλε να πάρει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, που ο Ερντογάν ασκεί ουσιαστικά καθήκοντα προέδρου της Δημοκρατίας και πρωθυπουργού της Τουρκικής Δημοκρατίας, όφειλε να πάρει αποστάσεις από την τρέχουσα κυβερνητική δραστηριότητα. Ας μην είναι τόσο σίγουρος ότι γνωρίζει τις ευκαιριακές και συχνά τυχοδιωκτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Πολύ εύκολα ο Αλέξης Τσίπρας και η παρέα του Μαξίμου παίζουν με τη φωτιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου