Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Η επίθεση του Σταύρου Κοντονή

Δεν έχει προηγούμενο. Η άκομψη  επίθεση του υπουργού Δικαιοσύνης κατά των δικαστών και εισαγγελέων στη γενική συνέλευσή τους!
Δεν είναι τυχαία. Αυτή η επίθεση αποτελεί άλλο ένα σταθμό στη μακρά σειρά επιθέσεων, εκβιασμών και πιέσεων κυβερνητικών στελεχών κατά της Δικαιοσύνης και των δικαστικών λειτουργών. Δεν είναι οι μόνες γνωστές. Υπάρχουν και υπόγειες διαδρομές μέσα από τις οποίες επιχειρείται συστηματικά και μεθοδικά η χειραγώγηση της Δικαιοσύνης και των δικαστών. Τόσα και τόσα χρόνια δε θυμάμαι υπουργό Δικαιοσύνης να επιτίθεται με τόση βαναυσότητα κατά των δικαστών. Κανένας υπουργός Δικαιοσύνης δεν το τόλμησε, τουλάχιστον.
Ο Σταύρος Κοντονής δεν έχει το δικαίωμα να κρυφτεί πίσω από την αρχή, που συχνά επικαλείται: «Και οι κρίνοντες κρίνονται» διότι ο ίδιος συμμετέχει, από κεντρική θέση και πόστο, στην άσκηση της

κυβερνητικής εξουσίας. Και αυτή η εξουσία, η κυβερνητική, δε βρίσκεται πιο πάνω από τη δικαστική λειτουργία και εξουσία. Άλλωστε, η προσωπική, επαγγελματική και επιστημονική του πορεία δεν τεκμηριώνουν και δε στηρίζουν μια παιδαγωγική καθοδήγηση της Δικαιοσύνης. Ούτε η κριτική των κρινόντων διεξάγεται με ύβρεις, με συκοφαντίες και εκβιασμούς και με φτηνούς λαϊκισμούς.
Το απαράδεκτο περιεχόμενο της παρέμβασης του Σταύρου Κοντονή στη συνέλευση των εισαγγελέων δεν είναι τυχαίο. Το θυμηθήκαμε! Μέσα από τις πολλαπλές δηλώσεις και πρωτοβουλίες των κυβερνητικών στελεχών. Δεν εξαιρείται, μάλιστα και ο πρωθυπουργός, που θέλησε να απαγορεύσει και να υπαγορεύσει το περιεχόμενο δυσμενών, για αυτόν, αποφάσεων, που, όμως, ικανοποίησαν όλες τις εγγυήσεις της ελευθερίας έκφρασης και του Τύπου. Η κορυφαία και πιο αποκαλυπτική ήταν εκείνη της κυβερνητικής, τότε, εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη μετά την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κηρύχθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος του Ν. Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.
Όλα τα παραπάνω είναι, βεβαίως, γνωστά. Αυτό που δε γνωρίζει ο ελληνικός λαός με ακρίβεια και χαρακτηριστικές λεπτομέρειες είναι οι εκβιασμοί, που επιχειρούνται συχνά κατά των Ελλήνων δικαστών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Άλλωστε, γι’ αυτό μας είχε προειδοποιήσει έγκαιρα ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Στις προγραμματικές δηλώσεις της δεύτερης κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα με εξαιρετική θρασυδειλία απευθύνθηκε ουσιαστικά στους Έλληνες δικαστές: «Σας ξέρω, όλους σας. Και με ξέρετε, όλοι σας».
Αυτοί είναι όλοι τους! Με ελάχιστες εξαιρέσεις, που απροσχημάτιστα και ξεχωριστά εκτιμώ, τιμώ και σέβομαι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου