Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Ο προκλητικός Ερντογάν...

Προκλητικός ο Ερντογάν, έθεσε θέμα Θράκης και Αιγαίου μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο

Εθεσε θέμα Θράκης και Αιγαίου μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο.
Κακό κλίμα, τυπικές χειραψίες, παγωμένα χαμόγελα...
Εκτροχιάστηκε η συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Προκόπη Παυλόπουλο μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο.
Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι μόνο το Reuters έβγαλε πέντε ειδήσεις «alert» για τη «μονομαχία» που εξελίχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο μετά την πρόσκληση στον Τούρκο Πρόεδρο να επισκεφθεί την Αθήνα.
Το κλίμα ήταν κακό και βαρύ, καθώς ο Ερντογάν έβαλε τη δική του ατζέντα για τη συνθήκη της Λωζάνης, τη Θράκη και το Αιγαίο λίγες ώρες πριν πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα.
Από τη στιγμή που έφτασε έξω από το Προεδρικό Μέγαρο φάνηκε το παγωμένο κλίμα.
Δεν υπήρχαν χαμόγελα, οι χειραψίες ήταν τυπικές και το κακό κλίμα επιβεβαιώθηκε μέσα στο Προεδρικό.
Το πρωτόκολλο έσπασε και οι δύο άνδρες είχαν μεταξύ τους διάλογο, ενώ ο Ερντογάν φάνηκε προετοιμασμένος να θέσει τα θέματα που ο ίδιος επιθυμούσε, στον τόνο που επιθυμούσε. Από την άλλη ο Προκόπης Παυλόπουλος απάντησε ευθέως στα θέματα που έβαζε ο Ερντογάν, ενώ σε κάποια παρέπεμψε στην κυβέρνηση.

Ο δε Ερντογάν χαμογελούσε κατά τη μετάφραση που γινόταν στη γλώσσα του και κοίταζε συχνά διάφορες σημειώσεις που είχε μπροστά του.

Δεν άφησε να πέσει τίποτα κάτω και ακόμη και όταν ο Προκόπης Παυλόπουλος προσπάθησε να τελειώσει την κουβέντα, ο Ερντογάν ανταπάντησε...

Ο Παυλόπουλος ξεκίνησε βάζοντας τα ζητήματα για τη συνθήκη της Λωζάνης

Όπως ήταν αναμενόμενο ο Προκόπης Παυλόπουλος θέλησε να απαντήσει σε όσα είχε πει στον ΣΚΑΪ και στον Αλέξη Παπαχελά ο κ. Ερντογάν. Έτσι μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «Η ευρωπαϊκή πορεία είναι προς όφελος του τουρκικού λαού. Για να πετύχει αυτό προϋποθέτει τον σεβασμό των αρχών του διεθνούς δικαίου. Λόγω της ιδιότητας της Ελλάδας ως μέλος της ΕΕ, θέλουμε πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Για να είναι επιτυχής η επίσκεψή σας προϋπόθεση είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου αλλά και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η βάση που θεμελίωσε τη φιλία μας είναι η συνθήκη της Λωζάνης. Καθορίζει το έδαφος και την κυριαρχία της Ελλάδας. Η συνθήκη αυτή δεν χρειάζεται ούτε επικαιροποίηση, ούτε αναθεώρηση. Η συνθήκη αυτή ισχύει ως έχει. Είναι αδιαπραγμάτευση. Δεν αφήνει περιθώρια ούτε για γκρίζες ζώνες».

Μάλιστα ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους» και επεσήμανε ότι ήταν υποχρέωσή του να πει με ειλικρίνεια τις ελληνικές θέσεις στον κ. Ερντογάν.


Η πρώτη απάντηση από τον Ερντογάν

Όπως ήταν αναμενόμενο και φυσικό ο κ. Ερντογάν απάντησε στον κ. Παυλόπουλο και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δεν εφαρμόζει τη συνθήκη της Λωζάνης.

«Διατυπώσατε κάποιες πραγματικότητες και αλήθειες ξεκάθαρα. Θα κάνω το ίδιο και εγώ. Υπάρχουν εκκρεμότητες στο θέμα της συνθήκης της Λωζάνης. Θέματα δεν κατανοούνται σωστά» τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος.

«Μέσα στο διάστημα των 94 χρόνων ξαναοικοδομείται ο πλανήτης μας. Είπατε ότι χαρακτηρίζεται μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα. Είναι σωστό, αλλά στο ευρωπαϊκό δικαστήριο υπάρχει ο όρος τουρκική. Πρέπει να αξιολογήσουμε προσεκτικά τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων εκεί. Μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν οι μουσουλμάνοι εκεί μπορούν να ζήσουν τη θρησκεία τους βάσει της συνθήκης της Λωζάνης. Γίνονται προσπάθειες για τον αρχιμουφτή να τον διορίζει το κράτος.

Στην Τουρκία ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος. Ο πατριάρχης εκλέγεται» είπε ο κ. Ερντογάν.

Είπε ότι στη δυτική Θράκη δεν μπορούν οι ιμάμιδες να εκλέγουν τον αρχιμουφτή τους. «Πώς μπορούμε να πούμε ότι είναι σε ισχύ η συνθήκη της Λωζάνης;» είπε και πρόσθεσε: «Εμείς δώσαμε τουρκική ιθαγένεια σε μέλη της επιτροπής που εκλέγουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Στην Δυτική Θράκη, όμως, εξακολουθούν οι ιμάμηδες να μην μπορούν να εκλέγουν τον μουφτή τους. Άρα δεν εφαρμόζεται η Συνθήκη της Λωζάνης».

Ο κ. Ερντογάν επεσήμανε ότι η Ελλάδα έγινε μέλος του ΝΑΤΟ γιατί την υποστήριξε η Τουρκία.

Τόνισε ότι κάποιοι ενοχλούνται και προκαλούν προβοκάτσια για την επίσκεψη αυτή στη Θράκη. «Αναρτήθηκαν αφίσες και χαράχτηκαν σήματα σε σπίτια στην περιοχή. Το θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων των ομογενών μας στη Δυτική Θράκη είναι ένα θέμα ύψιστης προτεραιότητας για εμάς. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι ένας Τούρκος Πρόεδρος είχε το θάρρος να επισκεφθεί την περιοχή μετά από τόσα χρόνια, και αυτές οι αντιδράσεις έπρεπε να ελεγχθούν» ανέφερε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου