Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Υπήρξε πρόβλεψη για τη Μάνδρα αλλά η Πολιτεία την αγνόησε

upirkse-problepsi-gia-ti-mandra-alla-i-politeia-tin-agnoiseΤα στοιχεία του συστήματος "Ποσειδών" είχαν "δείξει" την ισχυρή βροχόπτωση στο όρος Πατέρας, ωστόσο οι Αρχές δεν κινητοποιήθηκαν.
Αν και ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά τα ύψη βροχής που έπεσαν τόσο στο όρος Πατέρα όσο και μέσα στην πόλη και ενώ επιστήμονες έχουν αναλύσει κατ’ εκτίμηση στοιχεία κυρίως μέσω ραντάρ και δορυφόρων, υπάρχει μεγάλο έλλειμμα επιστημονικών δεδομένων και καταγραφών.
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπανικολάου, ομότιμο καθηγητή Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, το Σύστημα Παρακολούθησης, πρόγνωσης και πληροφόρησης «Ποσειδών», δημιούργημα του ΕΛΚΕΘΕ, είχε δείξει ότι στο όρος Πατέρα θα έπεφταν πάνω από 50 χιλιοστά βροχής 48 ώρες πριν τις καταιγίδες. ΑΥτό και μόνο το γεγονός θα έπρεπε να έχει ενεργοποιήσει το μηχανισμό της Πολιτικής Προστασίας.

Το «Ποσειδών» είναι ένα σύστημα το οποίο παρέχει ανοιχτά προσβάσιμα δεδομένα με προγνώσεις για όλα τα καιρικά φαινομενα. Για τον άνεμο, τις βροχοπτώσεις και τις χιονοπτώσεις, τη νεφοκάλυψη, τη θερμοκρασία αέρα αλλά και την ατμοσφαιρική πίεση, ενώ παρέχει προγνωστικά δεδομένα από τη ναυσιπλοΐα και τον κυματισμό μέχρι τη θαλάσσια στάθμη.
Το θέμα όμως είναι ότι δεν συνδέεται άμεσα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, ωστόσο είναι προσβάσιμο για κάθε ενδιαφερόμενο. Μάλιστα, η πρώτη του εκδοχή αλλά και η δεύτερη χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, με συνολικό κόστος τα 24 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", στο πλαίσιο της ημερίδας «Στρατηγικές Διαχείρισης Πλημμυρικών Φαινομένων στον Ελλαδικό Χώρο» που πραγματοποίησε το μεταπτυχιακό τμήμα «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρθηκε ότι οι πλημμύρες είναι η δεύτερη αιτία θανάτου από φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα, με τριπλάσιους νεκρούς σε σχέση με τις φωτιές.
Και όμως, αν και θα μπορούσαν οι συγκεκριμένες πλημμύρες τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την έναρξη του φαινομένου να έχουν εντοπιστεί από τους ειδικούς, οι ελλείψεις τόσο σε μετεωρολογικούς σταθμούς, η γραφειοκρατία και η υπολειτουργία κρίσιμων φορέων, όπως η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, δεν βοηθούν στην ενημέρωση και τη πρόβλεψη τέτοιων φαινομένων.
Οπως υποστήριξε ο κ. Παπανικολάου, «το κράτος, η Πολιτική Προστασία κατάλαβε την έκταση του προβλήματος στη Μάνδρα το μεσημέρι από τα ΜΜΕ. Μέχρι τότε δεν είχε εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει. Αν είχαν καταλάβει νωρίτερα τι συνέβαινε στην παλιά εθνική οδό και είχε άμεσα πάει εκεί η Τροχαία να κλείσει το δρόμο, είναι πιθανό να μην είχαν εγκλωβιστεί και πεθάνει τόσοι οδηγοί».
Προς το παρόν παραμένει άγνωστο στην επιστημονική κοινότητα και το μέγεθος της ρύπανσης που έχει υπάρξει. Μέσα από τα 3 κυβικά εκατομμύρια νερού και τους τόνους φερτής ύλης που πέρασαν μέσα από τα εργοστάσια και τις βιομηχανίες της Μάνδρας, μεταφέρθηκαν απόβλητα και εργοστασιακά σκουπίδια προς τις γύρω περιοχές και τη θάλασσα. «Ακόμα δεν έχουμε κάποιο στοιχείο για το μέγεθος της ρύπανσης. Τώρα ξεκινάμε να το μελετάμε», υπογράμμισε ο Ευθύμιος Λέκκας, ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ.
Σε παρέμβασή του, ο ομότιμος καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών του ΕΜΠ, επί της ουσίας προετοίμασε τους κατοίκους της περιοχής να είναι έτοιμοι και για άλλα φυσικά φαινόμενα.
«Οι πλημμύρες δεν συνδέονται μόνο με τις πυρκαγιές. Αλλά και με τους σεισμούς. Οπου έχουμε μπαζωμένα ρέματα και φερτά υλικά, γνωρίζουμε ότι ο κίνδυνος μεγάλων σεισμών είναι υπαρκτός».
Ολοι οι ομιλητές έκαναν λόγο για ακραία φαινόμενα 100ετίας για όσα συνέβησαν στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο.
«Ενίσχυση επιστημονικής έρευνας, εκτίμηση κίνδυνων – τρωτότητας, εκτίμηση διακινδύνευσης, δράσεις μείωσης τρωτότητας, χωροταξικός – πολεοδομικός σχεδιασμός, αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, οικονομικοί πόροι, ενίσχυση εξοπλισμού – μέσων, σύνταξη επιχειρησιακών σχεδίων, επιχειρησιακές ασκήσεις, ενίσχυση ετοιμότητας» είναι μερικές από τις προτάσεις που κατέθεσε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Οι περιοχές που κινδυνεύουν 

Για την Αττική, χάρτες κινδύνων πλημμύρας από ποτάμιες ροές (flood risk maps) καταρτίστηκαν στις ακόλουθες ζώνες:
• Παράκτιες περιοχές Σαρωνίδας – Αναβύσσου – Παλαιάς Φώκαιας
• Χαμηλή ζώνη Λουτρακίου
• Περιοχή των Μεσογείων
• Χαμηλή ζώνη Μεγάρων – Ν. Περάμου
• Χαμηλή ζώνη Ασπροπύργου – Ελευσίνας
• Χαμηλή ζώνη λεκάνης τεχνητής λίμνης Μαραθώνα
• Παράκτια πεδινή περιοχή Μαραθώνα – Νέας Μάκρης
• Λεκάνη π. Κηφισού
• Παράκτιες περιοχές Γλυφάδας – Βούλας.
Στην Κεντρική Μακεδονία
Δέκα κύριες ζώνες υψηλού κινδύνου για την εκδήλωση πλημμύρας εντοπίζονται στην Κεντρική Μακεδονία, όπως προκύπτει από τους χάρτες των «σχεδίων διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας λεκανών απορροής ποταμών υδατικού διαμερίσματος Κεντρικής Μακεδονίας».
Στις ζώνες δυνητικά υψηλού κινδύνου πλημμύρας περιλαμβάνονται:
• Η παραθαλάσσια ζώνη της περιοχής του Αγίου Νικολάου
• Η χαμηλή ζώνη λεκανών των ρεμάτων Ν. Μουδανιών, Αγ. Μάμα και βόρειου τμήματος της χερσονήσου Κασσανδρείας Χαλκιδικής
• Η χαμηλή ζώνη της λεκάνης ρέματος Ν. Ηράκλειας – Ν. Καλλικράτειας
• Η παραθαλάσσια ζώνη Επανομής
• Η χαμηλή ζώνη περιοχή Ξηροποτάμου της λεκάνης της λίμνης Βόλβης
• Ο κατάντη ρους του ποταμού Χαβρία
• Η χαμηλή ζώνη των λεκανών της περιφερειακής τάφρου Τ66 και των ποταμών Λουδία, Αξιού, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της πρώην λίμνης Αρτζάν και του ποταμού Γαλλικού
• Οι παραλίμνιες εκτάσεις της λίμνης Δοϊράνης
• Η χαμηλή ζώνη της λεκάνης των λιμνών Κορώνειας-Βόλβης
• Η χαμηλή ζώνη του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και του ρέματος Ανθεμούντα.
Πηγή: Εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου