Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Κυβερνητικό βέρτιγκο για τα νέα "χτυπήματα" στα φτωχά νοικοκυριά

kubernitiko-bertigko-gia-ta-nea-xtupimata-sta-ftwxa-noikokuria
Κανονικά, τα κυβερνητικά στελέχη θα έπρεπε να πλέουν σήμερα σε πελάγη ευτυχίας: Τα μεσάνυχτα ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για την καταβολή του έκτακτου κοινωνικού μερίσματος ενώ μέσα στην εβδομάδα περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά θα εισπράξουν περίπου 570 ευρώ έκαστο κατά μέσο όρο.
Κι όμως, στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι ακόμη και το κοινωνικό μέρισμα θα αποδειχθεί πολύ λίγο για να καλύψει τις απώλειες που θα υποστούν εκατοντάδες χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά από τα τρία διαδοχικά χτυπήματα που βρίσκονται προ των πυλών:
1.      Τη ουσιαστική εξαφάνιση του ΕΚΑΣ
2.      Την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και

3.      Την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης για 550.000 νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα που εξακολουθούσαν, τουλάχιστον μέχρι πέρυσι να ζεσταίνουν τα σπίτια τους με τον «κόκκινο χρυσό»
Πώς ακριβώς θα περάσει το θετικό της μήνυμα η κυβέρνηση σε μια χαμηλοσυνταξιούχο, δικαιούχο του ΕΚΑΣ η οποία από τη μία θα εισπράττει ένα εφάπαξ επίδομα της τάξεως των 250 ευρώ ως κοινωνικό μέρισμα και από την άλλη θα χάνει 80 ευρώ τον μήνα ή 960 ευρώ τον χρόνο λόγω του περιορισμού του ΕΚΑΣ.
Ειδικά δε αν η συγκεκριμένη συνταξιούχος είναι και κάτοικος των 32 νησιών του Αιγαίου όπου θα καταργηθεί το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ, το πλήγμα θα είναι ακόμη βαρύτερο καθώς και ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν και το επίδομα θέρμανσης θα είναι το μισό.
Αυτό που «πονάει» την κυβέρνηση σε επικοινωνιακό επίπεδο είναι ότι και τα τρία βασικά μέτρα του 2018 (τα οποία δεν θα είναι και τα μοναδικά) θα πρέπει να εξειδικευτούν και να ενεργοποιηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες κάτι που σημαίνει ότι θα επικαλυφθεί το «πάρτι» του κοινωνικού μερίσματος. Ειδικότερα:
1.      Μέσα στα επόμενα 24ωρα θα πρέπει να δημοσιευτεί η απόφαση με τα νέα κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ. Το πιθανότερο είναι ότι θα επιβεβαιωθεί το σενάριο για καταβολή 35 ευρώ στους περίπου 180.000 δικαιούχους που μέχρι σήμερα εισέπρατταν 115 ευρώ ενώ θα υπάρξουν και 50-60.000 άτομα που θα χάσουν εντελώς το επίδομα που εισέπρατταν. Η κρυάδα θα έρθει με τη σύνταξη του Ιανουαρίου η οποία και θα καταβληθεί πριν από τα Χριστούγεννα.
2.      Το επίδομα θέρμανσης θα πρέπει να καταβληθεί μέσα στον Ιανουάριο αλλά ακόμη δεν έχει ανοίξει καν η ηλεκτρονική εφαρμογή. Και δεν έχει ανοίξει διότι το υπουργείο Οικονομικών ακόμη… υφαίνει τα νέα κριτήρια χορήγησης. Το μόνο που είναι γνωστό είναι το αποτέλεσμα της εξίσωσης. Πρέπει να μειωθεί η δαπάνη κατά 55 εκατ. ευρώ. Αυτό που πρέπει να αποφασιστεί είναι αν θα μειωθεί ο αριθμός των δικαιούχων με αυστηροποίηση των κριτηρίων ή αν θα μειωθεί το επίδομα και για τους 550.000 σημερινούς δικαιούχους.
3.      Ο ΦΠΑ στα νησιά είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση (υποτίθεται) αλλά οι δανειστές έχουν προβάλλει βέτο στη διατήρηση του ειδικού καθεστώτος. Οι κάτοικοι των 32 νησιών θα κάνουν Πρωτοχρονιά με ακριβότερα καύσιμα αλλά και ένα κύμα ανατιμήσεων που θα πλήξει τις ήδη υψηλές λόγω μεταφορικού κόστους τιμές των προϊόντων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου