Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Στις καλένδες η εξαγγελία για παροχές

Ο λόγος δεν είναι, φυσικά, η υποχρέωση προσυνεννόησης με τους δανειστές, αλλά οι «αστοχίες» που παρατηρούνται στον Προϋπολογισμό, στις οποίες λίγο έως πολύ αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι, αν δεν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, αν δεν υπάρξει ικανό υπερπλεόνασμα, δεν πρόκειται να δοθεί ούτε μισό ευρώ υπέρ των αδυνάτων.
Πόσο πιθανό είναι να υπάρξει υπερπλεόνασμα; Σχεδόν απίθανο και από πάνω-κάτω αναδεικνύει η Έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με το ΔΣ, το έως τώρα αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού είναι κατά βάση απόρροια της συγκράτησης δαπανών, η οποία ωστόσο, εκτιμάται ότι είναι μάλλον πρόσκαιρη.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση την εκτέλεση του επταμήνου, το πρωτογενές πλεόνασμα εμφανίζεται ταμειακά πάνω από τον στόχο, αλλά αυτό οφείλεται στην υποεκτέλεση του σκέλους των δαπανών κατά περίπου 1,6 δισ. ευρώ, δηλαδή στην εσωτερική στάση πληρωμών.
Από την άλλη, στο σκέλος των εσόδων ερωτήματα προκαλεί η εξέλιξη των εισπράξεων άμεσων φόρων, η οποία υστερεί τόσο ως προς τα περσινά επίπεδα (654.000.000 ευρώ) όσο και ως προς τον «στόχο» (237.000.000 ευρώ) και αυτόν τον προβληματισμό ενίσχυσαν τα νέα στοιχεία για τις οφειλές προς την Εφορία.
Ποιο είναι το βασικό συμπέρασμα του ΔΣ; Ό,τι, αν δεν υπάρξει κάποια αρνητική εξέλιξη στους τομείς της Γενικής Κυβέρνησης ο στόχος για πλεόνασμα 1,75% είναι απλώς επιτεύξιμος. Τι σημαίνει αυτό;
Ότι δύσκολα θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για μια έκτακτη οικονομική ενίσχυση με τα χαρακτηριστικά του περσινού επιδόματος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει, επίσης , ότι το ΔΣ βάζει αστερίσκους και ως προς τους ετήσιους τόκους για το ΑΕΠ.
Συγκεκριμένα, αναδεικνύοντας και το πρόβλημα της μεγάλης μείωσης των επενδύσεων, επισημαίνει ότι ο στόχος για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,8% προϋποθέτει ανάπτυξη 3,1% στο δεύτερο μισό του έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου