Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΡΧΕΤΑΙ «ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ» ΜΕ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ; Κι άλλα σύννεφα πάνω από την τρίτη αξιολόγηση

Πρόκειται για τους απλήρωτους φόρους, οι οποίοι «αδειάζουν» τα ταμεία του κράτους και δημιουργούν αρνητικό σκηνικό εν όψει της τρίτης αξιολόγησης. Μάλιστα, ο αρχικός στόχος της κυβέρνησης να τελειώνει με διαδικασίες-εξπρές την τρίτη αξιολόγηση φαίνεται έτσι ότι απομακρύνεται, ενώ δεν αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων, εάν οι δανειστές επιμείνουν σε σκληρή στάση.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, το σύνολο των απλήρωτων φόρων έφτασε τα 2 δις ευρώ τον Ιούλιο, καθώς σημειώθηκε έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Από αυτά, περίπου 700 εκατ. ευρώ είναι ο φόρος εισοδήματος που δεν πληρώθηκε από τους φορολογούμενους, ενώ από το τέλος του τρέχοντος μήνα προστίθεται στις οφειλές των φορολογουμένων και ο ΕΝΦΙΑ.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τα χρέη επιχειρήσεων δεν έφερε - τουλάχιστον μέχρι στιγμής - τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη πάρει το πράσινο φως των θεσμών για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, στην οποία θα ενταχθούν επαγγελματίες και όσες ακριβώς μικρομεσαίες επιχειρήσεις «κόπηκαν» από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Παράλληλα, έως το τέλος του έτους θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην προστασία της πρώτης κατοικίας έως το 2019, όπως έχει ήδη εξαγγελθεί, καθώς η εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η απελευθέρωσή τους από τους συμβολαιογράφους, σε συνδυασμό με την ανάγκη να μειώσουν οι τράπεζες το χαρτοφυλάκιο των κόκκινων δανείων, θα σημάνει έκρηξη των πλειστηριασμών τους επόμενους κιόλας μήνες.
Εάν πάντως δεν βρεθεί λύση για την έκρηξη των απλήρωτων φόρων, τότε θα κινδυνεύσει ο στόχους του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα, θα ακυρωθεί η εξαγγελία του πρωθυπουργού για κοινωνικό μέρισμα και επιπλέον η κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει τις πιέσεις των δανειστών να έρθουν πιο γρήγορα τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για την περίοδο 2019-2020 και προβλέπουν μείωση αφορολόγητου και περικοπή συντάξεων.
Ήδη, από τις αρχές της εβδομάδας, στην Αθήνα βρίσκονται τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, τα οποία προετοιμάζουν το έδαφος για τις συζητήσεις με τους επικεφαλής, ενώ στα τέλη του μήνα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συναντήσει τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και η Κριστίν Λαγκάρντ θα επισκεφθεί την Αθήνα. Με την κυβέρνηση να πιέζει, από την πλευρά της, να ξεκαθαρίσει τη στάση του το ΔΝΤ και να αποφασίσει εάν θα παραμείνει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα, δεδομένου ότι στο Ταμείο αποδίδει τις ισχυρές πιέσεις και τις απαιτήσεις για λήψη νέων μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου