Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

ΜΑΡΙΑ ΑΝΑΜΑΤΕΡΟΥ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

anamaterou_profile_page_mainΗ Μαρία Αναματερού γεννήθηκε το 1987 στην Αθήνα.
Κατάγεται απο τη γραφική «Απείρανθο», χωριό της ορεινής Νάξου.
Η δραστηριοποίηση της στη μουσική ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία, ταυτόχρονα με τις σπουδές της στο ωδείο ,σε ηλικία 7 ετών έγινε μέλος της χορωδίας Δημήτρη Τυπάλδου και το 2002 βραβεύθηκε στους πανελλήνιους μαθητικούς αγώνες τραγουδιού.
Η αποφοίτησή της από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών και το Ωδείο «Αναγέννηση» με σπουδές ανώτερων θεωρητικών- πιάνου καθώς και η απόκτηση πτυχίου στο σύγχρονο ελαφρό και κλασικό τραγούδι συνοδεύτηκε απο την είσοδό της στο Εθνικό και Καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα φιλολογίας. Η αγάπη της για τη μουσική πάντοτε συνυπήρχε με το πάθος για τη γλώσσα και τη λογοτεχνία. Γράφει στίχους και η ίδια άλλωστε.
Η πρώτη της συνεργασία ήταν ,με τον Γεώργιο Δραμουντάνη, κατά κόσμον Λουδοβίκο των Ανωγείων. Η συνύπαρξη αυτή της έδωσε το βήμα , να εκφράσει αρκετές απο τις καλλιτεχνικές της αναζητήσεις. Το 2005 συμμετείχε ενεργά πλάι στο Λουδοβίκο στη σύνθεση της μουσικής για τη θεατρική παράσταση «Ερωφίλη», που ανέβασε το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης με αφετηρία το Ηρώδειο. Ακολούθησε το 2008 η ηχογράφηση του δίσκου “Γκρεμό δεν έχουν τα πουλιά», στον οποίο ήταν βασική ερμηνεύτρια και απέσπασε εγκωμιαστικές κριτικές για την απόδοση του τραγουδιού «Φάρος», ένα απο τα πιο απαιτητικά κομμάτια της δισκογραφίας του Λουδοβίκου.

Η Μαρία Αναματερού έχει καταγράψει και άλλες βαρυσήμαντες συνεργασίες, συμμετοχές σε μείζονος σημασίας διοργανώσεις (Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Μικρή Επίδαυρος, Αίθριο του Μεγάρου Μουσικής) καθώς και εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές της Αθήνας, της επαρχίας και του εξωτερικού (Κωνσταντινούπολη, Φινλανδία, Ιταλία).
Στο φεστιβαλ Θεσσαλονίκης εξέπληξε το κοινό και τους κριτικούς όταν με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων ,ερμήνευσε ζωντανά το διαγωνιζόμενο τραγούδι μαντολίνο – φωνή. Άλλο ένα αξιοσημείωτο γεγονός στην μέχρι τώρα καριέρα της, σημειώθηκε και στο φεστιβάλ Επιδαύρου όταν ερμηνεύοντας τον όρκο της Αρετούσας, πριν τελειώσει το τραγούδι ,το κοινό χειροκροτούσε όρθιο, ενώ τα δυο λαϊκά κομμάτια από το δίσκο «μπιτ παζάρ» αποδόθηκαν με ωριμότητα και μεστότητα.
Το 2009 στο στούντιο pazl ηχογραφεί το κομμάτι «δεν ξημερώνεις μαύρη αυγή» για το δίσκο «αστιβή» του Δημήτρη Καρρά. Το κομμάτι,ενορχηστρώθηκε και διασκευάστηκε απο το Θεολόγο Μιχελλή και αποτέλεσε μια καινούρια αρχή στην καλλιτεχνική πορεία της.
Εμπνευσμένη απο την λιτή και ευαίσθητη ενορχηστρωτική ματιά του Μιχελλή συνεργάστηκε μαζί του στον προσωπικό της δίσκο που κυκλοφόρησε το 2011 απο τη LYRA με τίτλο «Όπου αγαπάς και όπου γης» . Ο δίσκος αποτελεί μια νοητή γέφυρα που ενώνει τις πατρίδες της Ελλάδας και του κόσμου,καταργεί τα σύνορα στης μουσικής το χάρτη γιατί για την τραγουδοποιό «η μούσα τραγουδά προς τιμην της οικουμένης» . Το CD πλαισιώθηκε από σπουδαίους μουσικούς μεταξύ των οποίων ο Χάικ Γιατζιτζιάν, ο Σωκράτης Σινόπουλος, ο Πάνος Δημητρακόπουλος, ο Γιώργος Μακρής , ο Κυριάκος Γκουβέντας και άλλοι εξίσου σημαντικοί καλλιτέχνες που έδωσαν φως στο εγχείρημα και απέδειξαν πως στην Ελλάδα υπάρχει ακόμα ύψιστη μορφή καλλιτεχνικής δημιουργίας και έμπνευσης.
Κάθε κομμάτι του δίσκου συνοδεύεται απο λαογραφικές επισημάνσεις και ποιητικές πρόζες, που η ίδια επιμελήθηκε. Το «Όπου αγαπάς και όπου γης», εντυπωσίασε τόσο για την μαγική ένωση ετερόκλητων τραγουδιών-πατρίδων (Νάξος, Πάτμος, Λέρος, Ρόδος, Σερβία, Αρμενία) όσο και για τις συνθέσεις της ίδιας. Το ομώνυμο κομμάτι «όπου αγαπάς και όπου γης» που ενώνει όλες τις πατρίδες σε μία με τη στιχουργική ευστροφία και πρωτοτυπία του Δημήτρη Αναματερού αγαπήθηκε, τραγουδήθηκε και ακούστηκε στα ραδιόφωνα της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Αξιοσημείωτες είναι ,ωστόσο, και άλλες σημαντικές συνεργασίες που πραγματοποίησε η Μαρία Αναματερού με κορυφαία εκείνη με το μεγάλο Χρήστο Λεοντή. Δισκογραφικά ,συμμετείχε σε μια απο τις πιο πρόσφατες συνθετικές του απόπειρες την «Ντροπή της Ευρώπης» ή «Gunter Grass» καθώς και στο βιβλίο –δίσκο του στιχουργού Δημήτρη Λέντζου (λαμά σαβαχθανί) με την επανεκτέλεση του τραγουδιού του «θαλασσινη αναφορά»σε μουσική Χρήστου Λεοντή .
Συναυλιακά είχε την τύχη ,στα πλαίσια του αφιερώματος του δευτέρου προγράμματος για τους μεγάλους δημιουργούς,να βρεθεί στη σκηνή με το Χρήστο Λεοντή καθώς και με εκλεκτούς και αγαπημένους της συναδέλφους όπως τον Μίλτο Πασχαλίδη,τον Πάνο Μπούσαλη,τη σοπράνο Ιωάννα Φόρτη και άλλους και να ερμηνεύσει μερικές απο τις κορυφαίες και κλασικές του συνθέσεις.
Επίσης στο πλαίσιο του 38ου φεστιβάλ της ΚΝΕ σε μια συναυλία-αφιέρωμα για το Μάνο Λοίζο ,ενορχηστρωμένη απο το Χρήστο Λεοντή ,έδωσε το καλλιτεχνικό της παρόν.
Σημαντικές και οι συνεργασίες της με τους : Φίλιππο Πλιάτσικα («τα κρυμμένα») και την επανεκτέλεση του τραγουδιού «ένα αμάξι με φτερά», Λιζέτα Καλημέρη, Μπάμπη Τσέρτο, Ηλία Ζούτσο, Σπύρο Πετρουλάκη, Χρήστο Παπαδόπουλο, Κωνσταντίνο Πλούσιο, Βασίλη Γισδάκη, Μαριάννα Πολυχρονίδη, Βικτώρια Ταγκούλη,
το συγκρότημα Ρωμιοσύνη και άλλους.
Την καλλιτεχνική περίοδο 2011 -2012,με δικό της μουσικό σχήμα και με ενορχηστρωτή τον Θεολόγο Μιχελλή γύρισε την Ελλάδα, παρουσιάζοντας τα τραγούδια της και τις μουσικές της και το κοινό δεν έμεινε ασυγκίνητο.
Από το Δεκέμβριο του 2012 η Μαρία Αναματερού συνεργάζεται αποκλειστικά με την Chronos Art Productions και προετοιμάζουν από κοινού το νέο της δισκογραφικό βήμα όπως επίσης και το νέο της μουσικό σχήμα το οποίο θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου