Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

«Ηθική αποκατάσταση» με ανήθικες σκέψεις!

Την ώρα, που κατέγραφα, χθες, τις σκέψεις μου, για την υπόθεση Βατοπεδίου δεν είχα υπόψη μου το σύνολο των αντιδράσεων. Ούτε είχα παρακολουθήσει τις θριαμβολογίες ορισμένων. Έφτασαν, μάλιστα, μερικοί να μιλήσουν και για ηθική αποκατάσταση των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή. Από πολύ λίγους, μάλιστα, διατυπώθηκε ο ισχυρισμός ότι ο Κώστας Καραμανλής «έπεσε» εξαιτίας εκείνου του σκανδάλου και τώρα ήρθε η ηθική δικαίωσή του. 
Για να σοβαρευτούμε. Και ας θυμηθούμε τα γεγονότα εκείνης της εποχής.
Εν αρχή ην η οικονομική κρίση, που ξεκίνησε από την Αμερική, το Σεπτέμβριο του 2008. Πτώχευσε η Lehman Brothers. Ένα απ’ τα μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα στην Αμερική και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ορθώθηκε ένα τεράστιο «τσουνάμι», που χτύπησε την Ευρώπη.

Και όχι μόνο. Οι «σοβαρές» χώρες πήραν σημαντικά μέτρα. Έφτασαν ακόμα και να κρατικοποιήσουν τράπεζες, που κινδύνευαν να καταρρεύσουν. Εμείς ήμασταν ο πιο αδύναμος κρίκος. Προσπαθήσαμε να το κρύψουμε. Και τα μέτρα, που πήραμε, ήταν αναντίστοιχα των διεθνών οικονομικών περιστάσεων και ιδίως των ελληνικών. Είχαμε κατασκευάσει μια πλαστή πραγματικότητα.
Το Δεκέμβριο 2008, με αφορμή την δολοφονία ενός δεκαπεντάχρονου, η Αθήνα έζησε μια από τις πιο τραγικές και καταστροφικές περιπέτειες. Το κράτος παρέμεινε σ’ όλη τη διάρκεια της αναρχίας και της ανομίας απόν. Με πολιτική απόφαση του Κώστα Καραμανλή και του τότε πανίσχυρου υπερ-υπουργού Προκόπη Παυλόπουλου. Αυτό ήταν το δεύτερο πλήγμα στην καρδιά της τότε κυβέρνησης. Η ανασφάλεια κατέστη κανόνας.
Όλο το χειμώνα και όλη την άνοιξη του 2009 η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή απέδειξε ότι δεν ήθελε να αντιμετωπίσει τον εκτροχιασμό της οικονομίας. Δανειζόταν χωρίς συστολή, μόνο και μόνο για να καλύπτει τα διερευνόμενα δημοσιονομικά ελλείμματα. Είχε παύσει να έχει ισχύ ο έλεγχος των δαπανών. Τον Απρίλιο του 2009 η Ευρώπη των συντηρητικών έθεσε τη χώρα μας υπό καθεστώς σκληρής εποπτείας. Έδειξε από την αρχή ότι δεν εμπιστευόταν ούτε τον Κ. Καραμανλή και τους υπουργούς του. Ούτε και τις στατιστικές τους.
Τον Οκτώβριο του 2009 ο Κ. Καραμανλής παρέδωσε οικειοθελώς την εξουσία στον Γιώργο Παπανδρέου, με τα δημοσιονομικά ελλείμματα να «τρέχουν» με διψήφιους αριθμούς.
Ο Κ. Καραμανλής δεν έπεσε απ’ το «Βατοπέδι». Και καμιά δικαστική απόφαση δεν θα τον αποκαταστήσει ηθικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου