Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Το "reunion" του ΠΑΣΟΚ & η μάχη με τη ΝΔ για τον κεντρώο χώρο

to-reunion-tou-pasok--i-maxi-me-ti-nd-gia-ton-kentrwo-xwroΜε μεγάλη προσοχή παρακολουθούν από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας την πολύ μεγάλη κινητικότητα που επικρατεί στο χώρο του κέντρου και ευρύτερα της κεντροαριστεράς, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τι ακριβώς σημαίνει η επιχείρηση συσπείρωσης με άξονα το ΠΑΣΟΚ.
Η πρόσφατη απόφαση για συμπόρευση του πρώην Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τη Φώφη Γεννηματά και το γεγονός ότι διευρύνθηκε η Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία με τις προσχωρήσεις του Λεωνίδα Γρηγοράκου και του Αχμέτ Ιλχάν έχει γίνει η τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη, αλλάζει τα δεδομένα του πολιτικού χάρτη.
Αυτή η αλλαγή των δεδομένων δύναται να δρομολογήσει ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις και να διαμορφώσει νέες συνθήκες που ενδέχεται να επηρεάσουν ως ένα βαθμό και την Νέα Δημοκρατία.

Τα όσα εξελίσσονται στο συγκεκριμένο χώρο τις τελευταίες ημέρες, δύναται να πλήξουν και τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διερεύνηση προς το χώρο του κέντρου.
Εξάλλου, από την ημέρα της εκλογής του στην ηγεσία της Ν.Δ., ο Κυρ. Μητσοτάκης ήθελε να μετακινηθεί το κόμμα του προς το χώρο του κέντρου και να εκμεταλλευτεί την πολυδιάσπαση, ώστε η αξιωματική αντιπολίτευση, υπό την αρχηγία του να αποτελέσει το «πολιτικό λιμάνι» για πολλούς κεντρώους.
Όλη η στρατηγική του έως σήμερα, από την 11η Ιανουαρίου 2016, την επομένη της εκλογής του στην προεδρία της Ν.Δ., είχε στον άξονά της την μετακίνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο χώρο του κέντρου. Και αυτό διότι η αδυναμία συνεννόησης των κεντρώων και το γεγονός ότι υπήρχαν φυγόκεντρες δυνάμεις εξυπηρετούσε τον Κυρ. Μητσοτάκη που έβλεπε ότι υπήρχαν οι κατάλληλες συνθήκες για να εκφράσει αυτός το χώρο του κέντρου και γι’ αυτό και είχε αλλάξει και την ρητορική του και τη φρασεολογία.
Πλέον τα δεδομένα αλλάζουν, αν και υπάρχουν ακόμα δυο μεγάλα ερωτήματα: πρώτον τι θα κάνουν η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Φλωρίδης και ο Γιάννης Ραγκούσης που ετοίμαζαν τη νέα τους κίνηση και δεύτερον τι θα πράξει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και εάν θα δεχθεί αδιαμαρτύρητα την επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση ορισμένα στελέχη σημειώνουν ότι η κίνηση στο χώρο του κέντρου έχει στόχο την επομένη των εκλογών και ειδικά εάν η Ν.Δ. δεν κερδίσει την αυτοδυναμία, αλλά και τις μεθεπόμενες εκλογές, όταν η απλή αναλογική θα υποχρεώνει το πρώτο κόμμα να πάει σε συμμαχίες θέλει δεν θέλει.
Κάποια άλλα στελέχη υπογραμμίζουν ότι όλη αυτή η κινητικότητα στο χώρο του παλαιού ΠΑΣΟΚ είναι να γίνουν τα πολιτικά «μαξιλαράκια» της Ν.Δ. όταν τα χρειαστεί. Δηλαδή να επιλέξει ο Κυρ. Μητσοτάκης με ποιον θα κυβερνήσει: με την Φώφη Γεννηματά που θα ηγείται της Δημοκρατικής Συμπαράταξης; Με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, εάν θα κάνει νέο κόμμα ή με το νέο σχήμα, εάν τελικά προχωρήσει και στο οποίο θα έχουν ρόλο η Α. Διαμαντοπούλου, ο Γ. Φλωρίδης και ο Γ. Ραγκούσης.
Για τους πιο μυημένους στα παρασκήνια της κεντροδεξιάς, το κεντρικό ερώτημα είναι, τι ακριβώς επιθυμεί ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης και εάν θέλει να χρησιμοποιήσει τα πολιτικά «μαξιλαράκια» του κέντρου.
Τις τελευταίες ώρες στα ενδότερα της ηγετικής ομάδας της Ν.Δ. υπάρχει και η εκτίμηση ότι η κίνηση που έγινε με τη συμφωνία Γεννηματά – Παπανδρέου μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά για πολλούς κεντρώους και εξ ανάγκης να ενισχυθεί η αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς ο πρώην Πρωθυπουργός έχει αντιπάθειες και μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά αυτή η συμπόρευση. 
Και αυτό, διότι λένε ότι ο Γ. Παπανδρέου είναι περισσότερο από τοξικός, ενώ ήταν αυτός που έκανε τη διάσπαση στο χώρο με αποτέλεσμα η κοινωνία και η κομματική βάση του ΠΑΣΟΚ να τον πλήρωσαν κατάλληλα.

Και όπως λένε με νόημα στην ηγεσία της Ν.Δ., θέλοντας να πιστεύουν ότι θα ευνοηθούν, «μετά το δώρο στον Κυριάκο, με την καταψήφιση της απλής αναλογικής, η Φώφη κάνει δώρο και στον Τσίπρα τον Παπανδρέου» και διερωτούνται: «Ποιος ψηφοφόρος θα επιστρέψει, όταν εξ αιτίας του έφυγε;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου