Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Ο 'κόφτης', ο Τσακαλώτος, και οι '53+'

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως η συζήτηση που έχει ανοίξει για την παράταση του δημοσιονομικού κόφτη πρέπει να περάσει πρώτα μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, τα όργανα του κόμματος, αλλά και την κοινοβουλευτική ομάδα.
AdTech Ad
Οι πληροφορίες που θέλουν τον «κόφτη» να «εμπλουτίζεται» με μείωση του αφορολόγητου, αύξηση του ΦΠΑ, «ψαλίδι» στις συντάξεις και απελευθέρωση της αγοράς εργασίας φαίνεται να έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο», αλλά  και κινητικότητα στην Κουμουνδούρου, ιδιαιτέρως στην κίνηση των «53+».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του NEWS 247, υπάρχει τις τελευταίες ώρες μια «ανοιχτή γραμμή» επικοινωνίας της τάσης με τον άτυπο επικεφαλής της Ευκλείδη Τσακαλώτο αφού ο προβληματισμός είναι έκδηλος για τις τελικές προθέσεις της κυβέρνησης.
Στέλεχος των «53+» τόνιζε στο NEWS 247 πως «όλο αυτό το πακέτο του κόφτη καλό θα ήταν να το αποφύγουμε τη συγκεκριμένη συγκυρία», τραβώντας για άλλη μια φορά το Μαξίμου από το «αριστερό μανίκι». Το γεγονός ότι το τοπίο σχετικά με το τι θα περιλαμβάνει είναι θολό προβληματίζει αυτή τη στιγμή τα μέλη της τάσης. Υπενθυμίζεται πως 11 βουλευτές ανήκουν στη συγκεκριμένη κίνηση.
Αυτό που λειτουργεί καθησυχαστικά στο εσωκομματικό πεδίο είναι η δέσμευση που υπάρχει από την Ηρώδου Αττικού πως νέα μέτρα δεν πρόκειται να υπάρξουν από το 2018 και μετά, αλλά ούτε και να νομοθετηθούν.
Μέσα σε αυτό το κλίμα η «εσωκομματική αντιπολίτευση», πιέζει ώστε στις αρχές Φεβρουαρίου να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αποσαφηνιστεί το πεδίο. Θα έχει προηγηθεί το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, όπου αναμένεται να κατατεθεί η ολοκληρωμένη πρόταση της κυβέρνησης.
Το παράθυρο λύσης που έχει ανοίξει και θέλει ως συμβιβαστική πρόταση την παραμονή του ΔΝΤ σε θέση τεχνικού συμβούλου στο ελληνικό πρόγραμμα, φαίνεται πως επιθυμεί να αξιοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό να ρωτά χθες  στη Βουλή την αξιωματική αντιπολίτευση αν «συνεχίζει να θεωρεί την πιθανή αποχώρηση ή αλλαγή ρόλου του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ως μια καταστροφική εξέλιξη».
Στο Μέγαρο Μαξίμου αξιολογούν και το γεγονός ότι το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών θεωρεί απαραίτητη την παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα νωρίς το μεσημέρι θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον πρωθυπουργό προκειμένου να συζητηθούν όλες οι τελευταίες εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου