Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Χαλαρά! Χαλαρά! Έρχονται Χριστούγεννα!

Τα νέα από τις προεδρικές εκλογές στην Αυστρία, τα ξέρουμε. Ο αντιευρωπαϊστής και ακροδεξιός υποψήφιος ηττήθηκε. Νικητής ο «πράσινος». Μπορούμε, λοιπόν, να χαλαρώσουμε. Κι όσοι κυριαρχήθηκαν από τους εφιάλτες του μεσοπολέμου, μπορούν και αυτοί να ξεκουραστούν. Η δεύτερη πράξη απόπειρας απορρύθμισης της Ενωμένης Ευρώπης δεν μας βύθισε στην αγωνία για το παρόν και το μέλλον της ειρήνης και της δημιουργίας σε ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου χωριού.
Τα νέα από το δημοψήφισμα στην Ιταλία πρέπει να μας βρήκαν ξενυχτισμένους ως τις τρείς το πρωί. Δύσκολα πράγματα για τους κανονικούς ανθρώπους. Πάντως, από τον τρόπο που αντιμετωπίζουν το δημοψήφισμα οι διάφορες πολιτικές δυνάμεις στην Ιταλία, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, θα έχουμε μάλλον εντυπωσιακές αλλά στην ουσία οριακές μεταβολές.
Το «όχι» δεν θα οδηγήσει την Ιταλία έξω από τη ζώνη του ευρώ. Γι’ αυτό υπάρχουν μια σειρά συνταγματικοί, νομικοί και πολιτικοί λόγοι.

Το «ναι» δεν πρόκειται να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της Ιταλικής οικονομίας. Αληθινός αντίπαλος της βιομηχανικής Ιταλίας είναι η Κίνα. Και αυτό δεν αντιμετωπίζεται με μέτρα μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη. Ίσως (και μόνο αυτό) η Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει την Ιταλία στο ξεπέρασα της τεχνολογικής παλαιότητας και της δυσπροσαρμογής της στις νέες τεχνολογίες.
Την Ελλάδα, εμάς τους ΄Ελληνες, μας απασχολούν άλλα αποτελέσματα. Το
τι θα αποφασιστεί σήμερα στο Eurogroup.
Η κυβέρνηση έχει επενδύσει σε αυτό μεγάλες ελπίδες. Πρώτα και πάνω από όλα όχι πρόσθετα μέτρα. Αρκετά και βαριά όσα υπογράψαμε τις προηγούμενες μέρες. Και οπωσδήποτε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Και μετά ; Ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Και μετά ; Ένα ξεκούραστο 2017. Και μετά ; Kαι μετά ! Θρίαμβος στις εκλογές του 2018 !!! Ή, τουλάχιστον, ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων, ο ΣΥΡΙΖΑ !
Ο Σόϊμπλε ετοιμάζεται να μας «ξανατιμωρήσει» !
Η δική μου εκτίμηση ; Κανένα από τα πιο πάνω σενάρια δεν θα ευδοκιμήσει. Θα συμβιβαστούν όλοι τους. Δεν την αντέχουν αυτές τις στιγμές μια παραπάνω ένταση. Όλοι κάτι θα πάρουνε. Και εμείς και εκείνοι. Και στο τέλος θα εμφανιστούν όλοι νικητές.
Έτσι συμβαίνει στις εντάσεις και στις ρήξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ξενυχτισμένοι. Και με μελαγχολικά χαμόγελα. Όχι ψεύτικα. Μικρά-μικρά τα βήματα. Γι’ αυτό και προχώρησε τόσο πολύ η Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου