Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Νύχτα - θρίλερ στην Ευρώπη για το αποτέλεσμα στην Ιταλία

nuxta-thriler-stin-eurwpi-gia-to-apotelesma-stin-italiaΚορυφώνεται η αγωνία στην Ευρώπη για την έκβαση του δημοψηφίσματος στην Ιταλία, καθώς, παρά το γεγονός ότι οι Ιταλοί καλούνται να ψηφίσουν για την αλλαγή του συντάγματός τους, το αποτέλεσμα αναμένεται να έχει επιπτώσεις που θα ξεπεράσουν τα σύνορα τις χώρας.
Τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος κλείνουν οι κάλπες και τα τηλεοπτικά δίκτυα αναμένεται να ανακοινώσουν τα πρώτα στοιχεία από τα exit polls, αν και όπως τονίζουν οι αναλυτές, οι έρευνες σε μια σειρά από αναμετρήσεις των τελευταίων ετών απέτυχαν να προβλέψουν το τελικό αποτέλεσμα.
Μισή ώρα αργότερα αναμένεται να δοθεί η πρώτη πρόβλεψηβασισμένη στα έως εκείνη την στιγμή επίσημα αποτελέσματα της καταμέτρησης.

Κοντά στο 60% η συμμετοχή

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η προσέλευση στις κάλπες για το ιταλικό συνταγματικό δημοψήφισμα, στις 20:00 ώρα Ελλάδας ξεπερνούσε το 57%. Αναμένεται, δηλαδή, έως τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος να ξεπεράσει οπωσδήποτε το 60%.
Οπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Ρέντσι θα απευθύνει ομιλία προς το έθνος γύρω στη 01.00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος, δηλαδή μια ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης.
Ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο, στο μεταξύ, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στη Γένοβα. «Κάναμε καλή δουλειά και αν δεν κερδίσουν οι θέσεις μας δεν θα ρίξουμε ευθύνες σε κανέναν. Αν οι Ιταλοί επιλέξουν κάτι διαφορετικό, εμείς θα το σεβαστούμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Στο μεταξύ, αίσθηση δημιούργησαν οι καταγγελίες ότι σε ορισμένα εκλογικά τμήματα, κυρίως στη Σικελία, η ψήφος μπορούσε να σβηστεί με γομολάστιχα. Σε κάποιες περιπτώσεις αντικαταστάθηκαν τα μολύβια, αλλά το υπουργείο Εσωτερικών έκανε γνωστό ότι ούτως ή άλλως, ο σταυρός προτίμησης παραμένει ευκρινής.

Οι προτεινόμενες αλλαγές

Σχεδόν 47 εκατομμύρια πολίτες κλήθηκαν να αποφασίσουν εάν θα καταργηθεί το σύστημα των δύο κοινοβουλίου (Βουλής και Γερουσίας) με αλληλοκαλυπτόμενες αρμοδιότητες και θα υιοθετηθεί ένα σύστημα μιας ισχυρής Βουλής που θα νομοθετεί και μιας συμβουλευτικής Γερουσίας, χωρίς ουσιαστικό δικαίωμα παρέμβασης στο νομοθετικό έργο. Η κυβέρνηση δεν θα χρειάζεται την ψήφο εμπιστοσύνης και της Γερουσίας, αλλά θα αρκεί εκείνη της βουλής.
Ο αριθμός των γερουσιαστών από 315 θα μειωθεί σε 100 και δεν θα εκλέγονται με άμεση ψηφοφορία από τους πολίτες, όπως συμβαίνει έως σήμερα, αλλά θα επιλέγονται από την τοπική αυτοδιοίκηση.
Συνολικά, η Γερουσία θα αποτελείται από 95 αιρετούς (74 τοπικούς συμβούλους, 21 δημάρχους) και πέντε γερουσιαστές που θα διορίζονται από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι τελευταίοι, δεν θα είναι ισόβιοι γερουσιαστές όπως ισχύει ως σήμερα, αλλά η θητεία τους θα είναι επταετής με τη δυνατότητα ανανέωσης.
Επίσης, αλλάζει ο τρόπος εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς θα εκλέγεται κατά την τέταρτη ψηφοφορία από τα δύο πέμπτα της βουλής και της Γερουσίας.
Παράλληλα, καταργείται το CNEL, το Ιταλικό Συμβούλιο Οικονομίας και Εργασίας, το οποίο αποτελείται από 65 συμβούλους που πρόκειται να μετακινηθούν αν υπερψηφιστεί η μεταρρύθμιση.
Επιπλέον, καταργούνται οι νομαρχίες γεγονός που αυτομάτως θα σημάνει και τη μείωση της δαπάνης για τη χρηματοδότησή τους.

Υποστηρικτές και πολέμιοι 

Εκτός από το κεντροαριστέρο Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι, την συνταγματική μεταρρύθμιση υποστηρίζουν πολιτικές ομάδες όπως η “Νέα Κεντροδεξιά” του Αντζελίνο Αλφάνο, το Ιταλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και άλλα τρία κόμματα που κινούνται από τον δεξιό φιλελευθερισμό έως την αριστερά.
Κατά των προτάσεων Ρέντσι τάσσονται 13 κόμματα, από την ακροδεξιά “Λέγκα του Βορρά”, τα “Πέντε Αστέρια” του αντιευρωπαϊστή Μπέπε Γκρίλο και το “Φόρτσα Ιτάλια” του Μπερλουσκόνι, έως το Κ.Κ. Ιταλίας και την Κομμουνιστική Επανίδρυση.

Η απειλή παραίτησης από τον Ρέντσι

Ο Ματέο Ρέντσι έχει προειδοποιήσει ότι αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, θα υποβάλλει την παραίτησή του, προκαλώντας πολιτική αστάθεια στη χώρα την στιγμή που συσσωρεύονται τα προβλήματα στον οικονομικό τομέα αλλά και το προσφυγικό, αλλά και σοβαρές αναταράξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Οι αναλυτές είναι διχασμένοι ως προς τα οφέλη του “όχι” Κάποιοι περιμένουν ότι στην περίπτωση που ο Ρεντσι παραιτηθεί μετά το όχι, μια τεχνοκρατική κυβέρνηση θα αναλάβει τα ινία. Κάποιοι άλλοι βλέπουν τον κίνδυνο γενικότερης αστάθειας και τον κίνδυνο τελικά, ο Μπέπε Γκρίλο να βρεθεί στην εξουσία στις εκλογές που θα γίνουν τον Μάιο του 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου