Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Στον"αέρα"η Ν.Δ-Όλοι εναντίον όλων

Στον"αέρα"η Ν.Δ-Όλοι εναντίον όλωνΑπό μία κλωστή κρέμεται η συνοχή της Νέας Δημοκρατίας, μετά και τη… μαύρη σελίδα της αναβολής διαδικασίας ανάδειξης του νέου προέδρου της. Με τις φωνές στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εγκαλούν την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, για την παταγώδη αποτυχία του όλου εγχειρήματος, η ενότητα της παράταξης φαίνεται αυτή τη στιγμή να κλυδωνίζεται, με τα στρατόπεδα των τεσσάρων υποψηφίων να ανταλλάσσουν υπόγειες αιχμές, που έρχονται για να επιτείνουν το κλίμα της αποσταθεροποίησης.
Η αυλαία της σημερινής μέρας έπεσε στη Ν.Δ με την απόφαση να συνεδριάσει αύριο στις 13.00 η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, ενώ το κλίμα στο κόμμα είναι εξαιρετικά βαρύ.
Σκηνικό έντασης ανάμεσα σε
Μητσοτάκη - Μεϊμαράκη
Ενδεικτικό του φορτισμένου κλίματος είναι και η ένταση που σύμφωνα με πληροφορίες δημιουργήθηκε κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπηρεσιακό Πρόεδρο του κόμματος, Βαγγέλη Μεϊμαράκη στη διάρκεια της οποίας του ζήτησε να παραιτηθεί από τη θέση του. 
 ​Η αντίδραση του κ. Μεϊμαράκη όταν άκουσε το σχετικό κάλεσμα σε παραίτηση ήταν ιδιαίτερα έντονη και είχε τα στοιχεία της φραστικής επίθεσης κατά του πρώην υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Τζιτζικώστας κατά Μειμαράκη
"Γιατί είναι εξαφανισμένος ο κ. Μεϊμαράκης 13 ώρες μετά το φιάσκο; Μήπως το έγκλημα ήταν οργανωμένο;", διερωτήθηκαν, στο μεταξύ κύκλοι του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, αφήνοντας τις πρώτες σαφείς αιχμές για το... ναυάγιο της όλης διαδικασίας. 
Σύγκληση Κ.Ο ζητούν 14 βουλευτές και 2 ευρωβουλευτές
Ήδη, 14 βουλευτές και δύο ευρωβουλευτές του κόμματος ζήτησαν, μέσω επιστολής τους προς τους υποψήφιους προέδρους, την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ ο γραμματέας της ΚΟ, Γιάννης Πλακιωτάκης θέτει θέμα σύγκλησης της ΚΕΦΕ, ακόμα και μέσα στις επόμενες ώρες. Παράλληλα, πληροφορίες της τελευταίας στιγμής θέλουν τον γενικό διευθυντή της Ν.Δ.  Κωνσταντίνο Τσιμάρα να είναι έτοιμος να παραιτηθεί.
Με δήλωσή του από τα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε πως το τεχνικό πρόβλημα που προέκυψε σήμερα είναι απαράδεκτο και πλήγωσε την εικόνα και το κύρος του κόμματος. "Παρότι γνωρίζουμε τους υπεύθυνους δεν είναι ώρα καταλογισμού ευθυνών. Προτείνω την άμεση σύγκληση, ακόμα και απόψε, του αρμόδιου οργάνου", επεσήμανε.
Ήδη, πάντως, η ατμόσφαιρα στη Νέα Δημοκρατία μυρίζει… μπαρούτι. Δύο από τους υποψήφιους προέδρους της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ζήτησαν είτε διά της τεθλασμένης στην πρώτη περίπτωση, είτε ευθέως στη δεύτερη περίπτωση, την παραίτηση του υπηρεσιακού προέδρου Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ο κ. Γεωργιάδης, από την πλευρά του, δεν έθεσε θέμα παραίτησης του υπηρεσιακού προέδρου, ωστόσο έκανε λόγο για πολιτική ευθύνη που πρέπει να αναζητηθεί. Την ίδια στιγμή, ο κ. Μεϊμαράκης, όπως επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του, δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τη θέση του, ενώ όλα τα στρατόπεδα βάλλουν εναντίον του γραμματέα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προέδρου της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, Ανδρέα Παπαμιμίκου, ο οποίος σχεδόν δεκατρεις ώρες μετά το φιάσκο της διαδικασίας, που άνοιξε μαύρη σελίδα στην παράταξη, δεν έχει προβεί σε κάποια δήλωση.
Και οι τέσσερις, πάντως, μονομάχοι δείχνουν να συμφωνούν πως το κόμμα πρέπει να πάει σε μία νέα διαδικασία, με το ίδιο καταστατικό, αλλά με άλλη εταιρεία, που θα κληθεί να αναλάβει το όλο εγχείρημα. Προς αυτή την κατεύθυνση έδειξαν πεντακάθαρα πρόσωπα του περιβάλλοντος Μεϊμαράκη, που λένε καθαρό "όχι" στο αίτημα βουλευτών και στελεχών για έκτακτο συνέδριο, όπου θα τεθούν επί τάπητος όλα τα ανοιχτά δεδομένα.
Με τον ορίζοντα της λεωφόρου Συγγρού να έχει μαζέψει πυκνά σύννεφα, που προμηνύουν, ίσως, την καταιγίδα που μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα ώρα και στιγμή, το περιβάλλον Μεϊμαράκη προτείνει να πραγματοποιηθεί σε δύο έως τρεις εβδομάδες από σήμερα η σημερινή διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου, που σήμερα το πρωί τινάχτηκε στον αέρα. Το περιβάλλον του υπηρεσιακού προέδρου αποδίδει ευθύνες στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, ζητώντας, εμμέσως πλην σαφώς, παραιτήσεις τόσο του κ. Παπαμιμίκου, όσο και των υπόλοιπων μελών, χωρίς να τις εμφανίζουν στο δικό τους κάδρο της επιχειρηματολογίας. "Ο καθένας που έχει παίξει ρόλο, να πάρει τις ευθύνες του. Η καλύτερη λύση είναι το καταστατικό μας, ακόμα και εάν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν πιστεύει στη συγκεκριμένη διαδικασία", τόνισαν συνεργάτες του υπηρεσιακού προέδρου.
Διά της πλαγίας οδού, ο κ. Μητσοτάκης, που βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις με το επιτελείο του, ζήτησε την παραίτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον ορισμό της Μαριέττας Γιαννάκου στη θέση της μεταβατικής προέδρου.
"Οφείλουμε μια μεγάλη συγγνώμη σε όλους τους Νεοδημοκράτες, αλλά και στους Έλληνες πολίτες. Δυστυχώς η διαδικασία της εκλογής δεν μπορεί πια να διεξαχθεί σήμερα. Δεν είναι ώρα να αναζητήσουμε ευθύνες. Θα έρθει η ώρα της απόδοσής τους. Ζητώ άμεση ανάληψη της μεταβατικής ηγεσίας της Ν.Δ. από τη Μαριέττα Γιαννάκου με απόφαση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Αντικατάσταση του Προέδρου της ΚΕΦΕ Ανδρέα Παπαμιμίκου με πρόσωπο της εμπιστοσύνης της Μαριέττα Γιαννάκου. Διεξαγωγή της διαδικασίας το συντομότερο δυνατό. Η μεταβατική Πρόεδρος Μαριέττα Γιαννάκου να ορίσει επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο οποίος δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος Πρόεδρος. Αυτό που προέχει αυτήν τη δύσκολη στιγμή είναι η επιβίωση της Νέας Δημοκρατίας", επισήμανε ο υποψήφιος πρόεδρος της παράταξης.
Σε αυτό το μοτίβο, η πρώην ευρωβουλευτής δήλωσε ότι θα αποδεχθεί την πρόταση εφόσον, όμως, συμφωνούν όλοι οι υποψήφιοι.
Την οδό της παραίτησης στον κ. Μεϊμαράκη έδειξε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. "Ο μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που είχε αναλάβει τη διεξαγωγή της διαδικασίας αυτής και να οδηγήσει τη Νέα Δημοκρατία στην εκλογή του νέου αρχηγού της, οφείλει να παραιτηθεί και να οριστεί ένας νέος μεταβατικός πρόεδρος, που θα ολοκληρώσει τη διαδικασία, σύμφωνα με το καταστατικό. Επίσης, ζητώ την παραίτηση του προέδρου και όλων των μελών της ΚΕΦΕ. Επίσης, ζητώ σήμερα το απόγευμα συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων στη Συγγρού, για να καθορίσουμε τις λεπτομέρειες για τα επόμενα βήματα και να στείλουμε μήνυμα ενότητας", σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.
Σφοδρή επίθεση κατά του Ανδρέα Παπαμιμίκου εξαπέλυσε ο Άδωνις Γεωργιάδης. "Το σημερινό φιάσκο έχει υπευθύνους που πρέπει να βρεθούν. Υπάρχουν υπεύθυνοι με ονοματεπώνυμα. Η ΝΔ πρέπει να διαφυλάξει την ενότητα του κόμματος, να ξεπεράσει τη σημερινή εικόνα που δεν την τιμά και να προχωρήσει μπροστά", ανέφερε και συμπλήρωσε πως ο ίδιος είχε εκφράσει προβληματισμό από χθες το βράδυ. "Η ΚΕΦΕ με διαβεβαίωσε ότι θα υπάρχει κανονικά διαδικασία. Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να κρατήσει την ψυχραιμία της για να πάει ενωμένη μπροστά. Τη χρειάζεται ο τόπος", επισήμανε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου