Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Η Κομισιόν προειδοποιεί για χρεοκοπία ανά πάσα στιγμή. Υπό την δαμόκλειο σπάθη της ολοκληρωτικής κατάρρευσης βρίσκεται πλέον η ελληνική οικονομία. Ο EFSF έθεσε την Ελλάδα σε καθεστώς πτώχευσης.

i-komision-proeidopoiei-gia-xreokopia-ana-pasa-stigmiΥπό την δαμόκλειο σπάθη της ολοκληρωτικής κατάρρευσης βρίσκεται πλέον η ελληνική οικονομία, μετά την κίνηση του EFSF να ανακοινώσει ότι θέτει τη χώρα μας σε καθεστώς πτώχευσης ως συνέπεια της λήξης ισχύος του ελληνικού προγράμματος και την ταυτόχρονη αθέτηση της πληρωμής προς το ΔΝΤ.
Αν και το μεσημέρι της Παρασκευής ο Πρόεδρος του EFSF κ.Ρέγκλινγκ είχε δηλώσει πως θα εισηγείτο στο Διοικητικό Συμβούλιο να μην γίνει άμεσα απαιτητή η οφειλή προς το Ταμείο, κοινοποιήθηκε στην ελληνική κυβέρνηση από τον Επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί επιστολή του Ταμείου που προειδοποιεί ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να κηρύξει άμεσα απαιτητά δάνεια ύψους 140 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι πλέον μπορεί να καταρρεύσουν τα ελληνικά ομόλογα και να καταστούν ληξιπρόθεσμα, ακόμα και εκείνα που είναι σε χέρια ιδιωτών, με συνέπεια να συμπαρασύρουν τις ελληνικές τράπεζες και ολόκληρο τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα της οικονομίας. Αυτό θα σημάνει -όπως επισημαίνουν παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου του  Κράτους-  πλήρη κατάρρευση της οικονομίας και θα καταστήσει αναγκαία την έκδοση νέου νομίσματος.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, πριν την μη πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ και πριν προκηρυχθεί το δημοψήφισμα, είχε προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο μιάς τέτοιας κίνησης.  Ανάλογη προειδοποίηση είχε απευθύνει και η Κριστίν Λαγκάρντ, λέγοντας πως θα κινήσει άμεσα την αντίστοιχη διαδικασία του ΔΝΤ εφόσον η Αθήνα δεν πλήρωνε την δόση προς το Ταμείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου