Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Ο Τσίπρας καλείται να συγγράψει με λεπτομέρειες νέο τριετές μνημόνιο, αλλιώς η χώρα χρεοκοπεί

sunodos-korufisΈνα ομόφωνο και αυστηρό μήνυμα από το σύνολο των ηγετών της Ευρωζώνης πήρε το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες:

H Ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να υποβάλει πλήρες και λεπτομερές αίτημα για ένα διετές ή τριετές μνημόνιο, έως την Παρασκευή το πρωί, προκειμένου να αποφύγει το Grexit.
Οι ηγέτες της Ευρωζώνης έκαναν εμφατικά γνωστό ότι η όλη διαδικασία με το Ελληνικό πρόβλημα λήγει την Κυριακή. Η Ελλάδα έχει πέντε ημέρες καιρό να αποφασίσει αν θα παραμείνει στην Ευρωζώνη και θα λάβει τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις ή θα οδηγηθεί σε έξοδο από τη ζώνη του ευρώ.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε “χαρούμενος από τις τοποθετήσεις των συναδέλφων του” και εμφανίστηκε να κινείται στην κατεύθυνση συμβιβασμού και παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη. Είπε ότι θα κάνει μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα οξύτατα χρηματοδοτικά προβλήματα και η επιδότηση της ανάπτυξης.
Οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν σαφές ότι οι σημερινές συνθήκες είναι πολύ χειρότερες από εκείνες της περασμένης εβδομάδας, λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης. Γι αυτό είπαν θα χρειαστούν τώρα και πιο γενναία και μακροπρόθεσμα μέτρα από όσα συζητούνταν.
Τόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τουσκ όσο και ο πρόεδρος της ΚομισιόνΓιουνγκέρ δήλωσαν με σαφήνεια ότι αν η Ελλάδα δεν προτείνει φερέγγυο πρόγραμμα που θα οδηγήσει σε συμφωνία ως την Κυριακή τότε το διευρυμένο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσει το Grexit, την απαιτούμενη ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα και μέτρα προστασίας του ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου