Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

‘Στροφή’ από το ΔΝΤ: Η ελληνική κυβέρνηση έχει ισχυρή λαϊκή εντολή να αλλάξει το πρόγραμμα

tomsen yanis«Αποστάσεις» από τη μέχρι τώρα στάση του Ταμείου αλλά και από τη γραμμή Σόιμπλε παίρνει «ξαφνικά» ο «σκληροπυρηνικός» Πολ Τόμσεν μετά την επίσκεψη Βαρουφάκη στις ΗΠΑ: «Να ξεκλειδώσουμε τις πληρωμές προς την Ελλάδα πριν από τις δόσεις του χρέους Ιουνίου και Αυγούστου». «Μη ρεαλιστική η πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,5%».

Το ΔΝΤ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την αναπροσαρμογή του υφιστάμενου προγράμματος, τόνισε την Παρασκευή από την Ουάσινγκτον ο υπεύθυνος ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΔΝΤ,  Πολ Τόμσεν, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν αναμένεται έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη.

Συνεχίζοντας, ο κ. Τόμσεν επανέφερε το ζήτημα του ασφαλιστικού, τονίζοντας όμως πωςτο ΔΝΤ δεν απαιτεί και ουδέποτε ζήτησε οριζόντιες μειώσεις συντάξεων στην Ελλάδα.
Όπως ανέφερε ο κ. Τόμσεν, κάθε καινούργια κυβέρνηση θα χρειάζονταν χρόνο προκειμένου να καταρτίσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και τόνισε ότι πέραν πάσης αμφιβολίας, η ελληνική κυβέρνηση έχει ισχυρή, λαϊκή εντολή να αλλάξει το υφιστάμενο πρόγραμμα.
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι δεν θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων έως το Eurogroup της 24ης Απριλίου, αλλά και πως είναι άγνωστη η κατάσταση της ρευστότητας στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον κ. Τόμσεν, είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει συμφωνία που θα «ξεκλειδώσει» πληρωμές προς την Ελλάδα πριν τις σημαντικές αποπληρωμές χρέους που λαμβάνουν χώρα από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο.
Μεταξύ άλλων, είπε πως είναι ύψιστης σημασίας για την Ελλάδα να μεταρρυθμίσει το συνταξιοδοτικό σύστημα καθώς, όπως ανέφερε, είναι μη βιώσιμο, ωστόσο, σημείωσε πως το Ταμείο δεν ζητά και δεν ζήτησε ποτέ οριζόντιες περικοπές συντάξεων.
Τέλος, διεμήνυσε πως το ΔΝΤ δεν αναμένει να υπάρξει Grexit, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ και ότι «αυτό είναι το βασικό σενάριο των διαπραγματεύσεων», σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν θα πρέπει να υποτιμάται η επίδραση στο ευρώ από μια έξοδο της Ελλάδας.
Αναφερόμενος στην πρόβλεψη του ΔΝΤ για ανάπτυξη 2,5% στην Ελλάδα το 2015, παραδέχτηκε πως δεν είναι ρεαλιστική και πως θα πρέπει να αναθεωρηθεί επί τα χείρω, όταν θα είναι διαθέσιμα τα αναλυτικά δημοσιονομικά στοιχεία για τη χώρα μας.
Επισήμανε τέλος πως το πρόγραμμα του Ταμείου για την Ελλάδα διαρκεί ως τον Μάρτιο του 2016, όμως παραδέχτηκε πως το πρόγραμμα θα πρέπει να «απλοποιηθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου