Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Ζητούν «σχέδιο Β» από Σαμαρά για να εκλεγεί Πρόεδρος

zitoun-sxedio-b-apo-samara-gia-na-eklegei-proedrosΚάτω από τον πήχη των κυβερνητικών προσδοκιών έκλεισε το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας στη Βουλή, περιορίζοντας σημαντικά τις πιθανότητες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίαςακόμη και στον τρίτο γύρο.
Τα μόλις 160 «ναι» που συγκέντρωσε ο Σταύρος Δήμας και τα 135 «παρών» φέρνουν πιο κοντά τις εθνικές κάλπες, εκτός εάν στο μεσοδιάστημα έως τις 29 Ιανουαρίου εκδηλωθούν νέες πολιτικές πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα.
Το εν λόγω σενάριο, άλλωστε, είναι αυτό που κερδίζει έδαφος σε όλα τα πολιτικά γραφεία μετά τις 8 το βράδυ, φέρνοντας ξανά σε πρώτο πλάνο την πρόταση των «8» ανεξάρτητων βουλευτών για μιασυμφωνία-πακέτο που θα περιλαμβάνει εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, συνταγματική αναθεώρηση και ορισμό ημερομηνίας εθνικών εκλογών εντός του 2015.
Κοντά σε αυτή την πρόταση φαίνεται να βρίσκεται πλέον, εν είδει «σχεδίου Β», και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος – έμπειροι κυβερνητικοί παράγοντες, ωστόσο, εξέφραζαν απόψε αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι εφικτό να έχει αποτέλεσμα ακόμη και αυτό το εναλλακτικό σενάριο.
Είναι ενδεικτικό, πάντως, ότι υπέρ της ανάληψης πολιτικών πρωτοβουλιών τάχθηκε και η Ντόρα Μπακογιάννη αμέσως μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι ψήφοι που συγκέντρωσε ο κ. Δήμας ήταν «κατώτερες από εκείνες που ανέμενε».
Το σενάριο της εκλογής Προέδρου – ακόμη και με αλλαγή υποψηφίου κατά ορισμένες εισηγήσεις – με παράλληλο ορισμό ημερομηνίας εκλογών κυριάρχησε στις συζητήσεις στους διαδρόμους και στο περιστύλιο της Βουλής, με πολλούς βουλευτές να επισημαίνουν πως ο Αντώνης Σαμαράς πρέπει πλέον να αναλάβει πρωτοβουλία αλλαγής σχεδίου ακόμη και πριν από τη δεύτερη ψηφοφορία που έχει οριστεί για τις 23 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι.
Μια τέτοιου τύπου πρωτοβουλία χαρακτηρίζεται απαραίτητη για να πειστούν να ψηφίσουν όχι τόσο οι ανεξάρτητοι – η ψήφος των οποίων είναι σαφές πλέον ότι δεν αρκεί – αλλά και μέλη ή και σύσσωμες οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ.
Ο ίδιος ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, πάντως, Πάνος Καμμένος έσπευσε να απορρίψει – δημοσίως τουλάχιστον – κάθε προοπτική υπερψήφισης προέδρου, ακόμη κι όπως είπε χαρακτηριστικά «αν παραιτηθεί ο Σαμαράς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου