Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Βόμβα Γιάννη Δεκαβάλλα για τις προθέσεις της Περιφερειακής αρχής

Τα μποφόρ στο νεοσύστατο Περιφερειακό Συμβούλιο ξεκίνησαν με την έναρ­ξη της θητείας του... Από τη συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής(10/10/2014) στη Σύρο φάνηκε ότι ο χειμώνας προμηνύεται αρκετά βαρύς. Δεν είναι μόνο οι αντιπαραθέσεις πάνω στα θέματα που θα τίθενται προς συζήτηση, αλλά το ζήτη­μα που έθεσε ο πρώην δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης Γιάννης Δεκαβάλλας που έκανε λόγο για απαξίωση των Κυκλάδων και μετατροπή τους σε «φτωχό συγγενή» στο εσωτερικό της
Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.


Η παρέμβασή του μάλιστα κατά τη δι­άρκεια της συζήτησης για την τουριστι­κή προβολή προκάλεσε θύελλα αντιδρά­σεων. «Η αμφισβήτηση των Κυκλάδων ήταν εμφανής με το καλημέρα» τόνισε στον «Λ» ο κ. Δεκαβάλλας για να συνεχί­σει: «Με την άποψή μου συμφωνούν και όλοι οι εκπρόσωποι των Κυκλάδων της παράταξής μας. Είναι φανερό ότι αρχίζει μια αποψίλωση υπηρεσιών που υπήρ­χε στον νομό. Χαρακτηριστικό είναι ότι δόθηκαν μόλις δυο αρμοδιότητες (Αντιπεριφερειάρχης αθλητισμού ο κ. Δαδάος και αντιπεριφερειάρχης πολιτισμού ο κ. Μπρίγγος) όταν στην προηγούμενη Περι­φερειακή Αρχή τους δυο τομείς μαζί τούς είχε ένας άμισθος περιφερειακός σύμ­βουλος (σ.σ. ο κ. Γρυπάρης). Επιπλέον όλος ο προγραμματισμός των έργων που είχαν οι Κυκλάδες με τον Τζώρτζη Μακρυωνίτη έφυγε, θεωρώ ότι σιγά - σιγά προετοιμάζουν το έδαφος για περαιτέρω αλλαγές με απώτερο σκοπό την απομά­κρυνση της έδρας της Περιφέρειας από τη Σύρο. Ήδη ο εκτελεστικός γραμματέας θα εδρεύει στη Ρόδο.». Όσον αφορά το θέμα της τουριστικής προβολής ο πρώην Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης ήταν κατηγορηματικός. «Υπήρχε προγραμματική σύμβαση μόνο για το Επιμελητήριο Δωδεκανήσων και αν δεν κάναμε παρέμβαση δεν θα γινόταν το ίδιο και με το Επιμελητήριο Κυκλάδων που θα συζητηθεί στο επόμενο Περιφερειακό.» Σχετικά με τις αντιδράσεις που ακούστηκαν από τον κ. Χατζημάρκο και άλλους συμβούλους περί «πρόκλησης εμφυλίου και διχαστι­κή συμπεριφορά» τόνισε: «Δεν θεωρώ ότι η άποψή μας είναι διχαστική, θεω­ρούμε ότι οι Κυκλάδες απαξιώνονται και περιθωριποιούνται, οπότε ήταν υποχρέ­ωσή μας να το θέσουμε».

Θυελλώδης συνεδρίαση
Εκτός από τη «βόμβα» Δεκαβάλλα η συ­νεδρίασης που είχε μεν προς συζήτηση 49 θέματα, είχε αρκετές στιγμές έντασης με την πρώτη να γίνεται μάλιστα προτού ακόμα ξεκινήσει να συζητείται το πρώτο. Αιτία αποτέλεσε η τοποθέτηση του Περι­φερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου για το θέμα της γέφυρας της Κρεμαστής, για το οποίο τόνισε ότι δεν υπάρχει αδειοδότηση. Αυτό και μόνο προκάλεσε την πα­ρέμβαση του προκατόχου του Γιάννη Μαχαιρίδη, που σε έντονο ύφος έκανε λόγο για υπονόμευση του έργου της προηγού­μενης Περιφερειακής Αρχής. Τότε ποιος είδε τον Γιώργο Χατζημάρκο και δεν τον φοβήθηκε; Ο καυγάς των δυο αντρών ξεκίνησε με τον Περιφερειάρχη να λέει ότι το έργο θα κατασκευαστεί και πως το τι λέγεται στα καφενεία δεν τον αφορά. Για αρκετά λεπτά οι δυο τουε εκτόξευσαν … πυρά με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να μυρίσει λίγο μπαρούτι

Όταν η κατάσταση ηρέμησε συζητήθηκε το θέμα της αξιολόγησης με τον γραμματέα των υπαλλήλων Θανάση Δρόσο να παίρνει τον λόγο και να εισηγείται στο συμβούλιο να δοθεί εντολή σε όλες της υπηρεσίες να μην αποσταλεί κανένα έγγραφο σχετικό με την αξιολόγηση. Ενα αίτημα που δέχτηκαν όλοι οι επικε­φαλής των παρατάξεων.

Δεν είμαστε... American bar 

Στη συνέχεια οι τόνοι αντιπαράθεσης ανέβηκαν πάλι όταν για το θέμα των αλ­λαγών λειτουργίας της Περιφέρειας έγι- νε αναφορά στο τμήμα υποστήριξης τε­χνικών έργων μικρών νησιών. 
Ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Τεχνικών Έργων Λουκάς Καραδήμος ζήτη­σε τον λόγο και ενώ εξέθετε τις αντιρρή­σεις του για τον τρόπο που έγινε αυτό το τμήμα, ο Γ ιώργος Χατζημάρκος εξερρά- γη λέγοντας ότι δεν υπάρχει θέμα συζήτησης επ' αυτού και ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει κανόνες που πρέπει να τηρούνται και δεν είναι... American bar. Η παρέμβαση του προέδρου του Περι­φερειακού Συμβουλίου Θωμά Σωτρίλλη ηρέμησε τα πνεύματα, όχι όμως για πο­λύ αφού στο θέμα της τουριστικής προ­βολής δημιουργήθηκε πάλι ένταση.
Η εισήγηση της Ελευθερίας Φτακλάκη αλλά κυρίως η παρέμβαση του πρώην δημάρχου Σύρου Γιάννη Δεκαβάλλα προκαλλεί νέο γύρο αντιπαραθεσης. Τε­λικά και μετά από αρκετή ώρα έντασης ο κ. Χατζημάρκος δεσμεύτηκε ότι θα έρ­θει προς συζήτηση και σύμβαση που θα αφορά το Επιμελητήριο Κυκλάδων για την τουριστική προβολή και τα πνεύμα­τα ηρέμησαν. Μ' αυτά και μ' αυτά το συμ­βούλιο συνεχίστηκε (και ολοκληρώθηκε μετά από συνολικά ένα... οκτάωρο) δί­νοντας πάντως την εντύπωση ότι ο χει­μώνας που έρχεται θα είναι ιδιαίτερα... θερμός στα νησιά μας.

Ο ΛΟΓΟΣ των Κυκλάδων
16/10/2014
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΛΥΒΙΩΤΗΣ

1 σχόλιο:

  1. πηγη: ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ, 21 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2014
    http://vimanaxou.blogspot.gr/2014/11/blog-post_21.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου