Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Πρωτοβουλία Λυκούδη: "Μεταρρυθμιστές για τη Δημοκρατία και την Ανάπτυξη"

Την ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας για την ανασυγκρότηση του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς, υπό τον τίτλο «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΕΣ για τη Δημοκρατία και την Ανάπτυξη» ανακοίνωσε ο πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ και νυν ανεξάρτητος, Σπύρος Λυκούδης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (21/10) στο μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς.

Στην ομιλία του ο κ. Λυκούδης ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας είναι αδιαπραγμάτευτη και, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε «η πρώτη ανάγκη είναι να αναδείξουμε και να στηρίξουμε την αναγκαιότητα της πολιτικής συνεννόησης και συναίνεσης των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου. Η δεύτερη ανάγκη αφορά τη μεγάλη συνάντηση όλων των δυνάμεων του ιστορικού δημοκρατικού χώρου. Από το δημοκρατικό και φιλελεύθερο κέντρο, τους σοσιαλιστές, έως και την ανανεωτική αριστερά», προσδιορίζοντας έτσι το πολιτικό εύρος των δυνάμεων, στο οποίο απευθύνεται η πρωτοβουλία της οποίας ηγείται. Αναγνώρισε δυσκολίες και δισταγμούς, ζήτησε όμως απ΄όσους ανταποκριθούν στο κάλεσμά του ειλικρίνεια και τόλμη.
Ως κεντρικό ζητούμενο ο κ. Λυκούδης ανέδειξε τις ριζικές και τολμηρές μεταρρυθμίσεις σε όλο το φάσμα των θεσμών, του πολιτικού συστήματος, της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, χωρίς προαπαιτούμενα, ώστε, όπως είπε, να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.
«Η νέα φάση απαιτεί ένα ολοκληρωμένο εθνικό πολιτικό σχέδιο, παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, ριζικής μεταρρύθμισης του κράτους και των θεσμών, με τη ενεργή συμμετοχή και αφύπνιση της κοινωνίας και των πολιτών. Ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Μια επανάσταση του αυτονόητου, της κοινής λογικής, που θα δημιουργήσει συνθήκες συνεννόησης και συναίνεσης των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων» επισήμανε.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής επέκρινε όλες τις πολιτικές δυνάμεις για τη στάση, που έχουν επιδείξει τα χρόνια της κρίσης, «τα πιο άσχημα δείγματα εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης» όπως είπε. «Το πολιτικό σύστημα γι άλλη μία φορά φάνηκε ανίκανο να τις αξιοποιήσει (σσ. τη συνεννόηση και τη συναίνεση). Αντί να μετατρέψει τις ανάσες σε οξυγόνο, εξακολουθεί να πνίγεται στις αδυναμίες του και να μας πνίγει μαζί του» υπογράμμισε.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν τα πρώην στελέχη της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ, τα οποία συμμετείχαν στη μεταρρυθμιστική τάση και αποχώρησαν μαζί με τον κ. Λυκούδη, πριν το πρόσφατο συνέδριο, αλλά και αρκετοί συνοδοιπόροι του από την εποχή του ΣΥΝ, όπως ο Στέργιος Πιτσιόρλας. Εκεί ήταν ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Οικονόμου και στελέχη από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, ο Γιάννης Βούλγαρης και η Αθηνά Δρέττα που είχαν πρωτοστατήσει στην «κίνηση των 58», εκπρόσωποι της κίνησης νέων ΜΠΡΟΣΤΑ, όπως η Ντίνα Σπυροπούλου και ο Παναγιώτης Βλάχος, αλλά και φίλοι του Ποταμιού, στελέχη της Ελιάς, όπως οι Ν.Μπίστης, Χ.Δερβένης, Κ.Ρεσβάνης, Θ.Χειμωνάς, μαζί με εκπροσώπους κινήσεων της Κεντροαριστεράς, όπως ο Ν.Διακουλάκης, ο Ι.Καλογήρου και ο Μ.Επιτροπάκης.
Την προσπάθεια του Σπύρου Λυκούδη στηρίζει ο πρώην υπουργός Αντώνης Μανιτάκης, ο οποίος έστειλε σχετική επιστολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου