Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Γιάννης Βλασερός Ιατρός Δ/ντής Καρδιολογικής Κλινικής Ιπποκρατείου Γ.Ν.Αθηνών Γ.Γραμματέας Ελλην.Καρδιολογικής Εταιρείας

αίμα 1OI  ΝΑΞΙΟΙ:ΠΑΝΑΞΙΟΙ ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ.
 Το να  δίνεις το αίμα σου για τον συνάθρωπο σου είναι μία έκφραση υπέρτατης  προσφοράς.Κι όμως αυτό κυριολεκτικά το έκαναν μαζικά οι Ναξιώτες με προεξάρχουσα την Νεολαία δίνοντας 529 φιάλες ασκούς  αίματος στις εξορμήσεις  αιμοληψίας που πραγματοποιήθηκαν σε πολλά χωριά του νησιού μας την διάρκεια του καλοκαιριού.

Η μεγάλη αυτή συλλογή αίματος ήταν ΄΄δώρο εξ ουρανού΄΄για τις αιμοδοσίες των νοσοκομείων  που στερεύουν από αίμα την περίοδο του καλοκαιριού αναδεικύοντας την Νάξο σε κορυφαίο τόπο αιμοδοτικής προσφοράς.
"Το κίνημα της αιμοδοσίας" έχει βαθειά ριζώσει στην συνείδηση των Ναξιωτών, περιποιεί τιμή γιαυτούς καί αναδεικνύει την ανθρωπιά τους.
Το αρχίσαμε το καλοκαίρι του 1985 με τον Σύλλογο Φιλωτιτών
με επί τόπου αιμοληψία στο Φιλότι και την ίδια περίοδο πραγματοποιήθηκε στην Χώρα η πρώτη αιμοληψία με πρωτοβουλία του Ιδρύματος  Στήριξης του ΚΥ Νάξου.
Μετά από συντονισμένες  προσπάθειες ενημέρωσης  ο Ναξιώτης πείσθηκε ότι  η αιμοδοσία δεν περιέχει κανένα κίνδυνο περιέχει μόνο ανθρωπιά .Το ένα κατόπι του άλλου τα χωριά  μπήκαν στον " χορό "  της αιμοδοσίας   δημιουργώντας Τράπεζες Αίματος των Φορέων τους κυρίως στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας-Πειραιά οι οποίες εξυπηρετούν τις ανάγκες των Ναξιωτών στα νοσοκομεία αλλά το κυριώτερο δημιουργώντας  αιμοδότες διαθέσιμους σε κάθε περίπτωση ανάγκης αίματος.
Αξια επαίνου είναι η Ναξιακή νεολαία προερχόμενη από την Νάξο ή την Αθήνα πού έχει στο καλοκαιρινό της πρόγραμμα την προσφορά  αίματος  σαν έκφραση  ανθρώπινης αλληλεγγύης.Το έχει κάνει "μόδα".Υπέροχο αλήθεια.
Το εισέπραξα όταν κατά την διάρκεια της  αιμοδοσίας στο Φιλότι  υπήρχε μεγάλη ουρά νέων πού ανέμεναν να ρθεί η σειρά τους να δώσουν αίμα.
Βέβαια από αυτή την προσπάθεια δεν έλειπαν και οι μεγαλύτεροι.
Κάποιοι  από αυτούς μεγάλωσαν τα 30 χρόνια πού πέρασαν δίνοντας το αίμα τους κάθε καλοκαίρι και μπορούσε κανείς να εισπράξει την  απογοήτευση τους όταν δεν  τους επιτρεπόταν  να δώσουν αίμα γιατί ξεπέρασαν το όριο της ηλικίας.
Είχα την τύχη να γνωρίζω στον Δαμαριώνα πριν δύο χρόνια στην πρώτη αιμοληψία πού διοργάνωσε εκεί ο Σύλλογος Δαμαριώνα την πρώτη Ναξιώτισσα αιμοδότρια την ευεργέτιδα  Ανδρονίκη Βαμβακοπούλου πού παιδούλα ούσα την περίοδο της κατοχής  έδωσε το αίμα της με  άμεση μετάγγιση για να σωθεί μία ετοιμοθάνατη γειτόνισσα της
Οι Ναξιώτες αιμοδότες με την προσφορά τους δίνουν το έναυσμα να λειτουργήσει η Αιμοδοσία στο νοσοκομείο του νησιού αναγκαία προυπόθεση για να λειτουργήσουν  η πλήρως εξοπλισμένη μονάδα τεχνητού νεφρού και  το χειρουργείο πού τόση ανάγκη έχουν  η Νάξος και τα γύρω νησιά. Στο συγκεκριμένο θέμα έχω αναλάβει προσωπική πρωτοβουλία για την επίλυση του και  να προσδοκώ να υπάρχουν σύντομα εξελίξεις.
Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτή η διάθεση προσφοράς των Ναξίων δεν τους καθιστά  μόνο πανάξιους αιμοδότες  αλλά αποδεικνύει άτομα με χαρίσματα  ικανά να ωθήσουν το νησί τους στην πραγματική πρόοδο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου